Menopauza sa 26 godina


Objavljeno: 2017-11-13 21:22:00Tek nakon deset godina pogrešnog lečenja, Britanka Karla Kresi je saznala da boluje od endometrioze, bolesti koja je uništila njeno telo i zbog koje postoji opasnost da neće moći da ima dece.Upravo zato, nekadašnja manekenka je rešila javno da priča o svojoj borbi sa bolešću, a cilj joj je, kako kaže, da podigne svet o endiometriozi.


Foto: YouTube screenshot

 

Karla je sa 14 godina počela da oseća jak bol u stomaku, kada se obratila lekarima koji su joj dijagnistifikovali sindrom iritabilnog (nervoznih) creva. Ona se prethodnih 10 godina lečila od ove bolesti.

 

 

"Endometrioza je jedno strašno stanje i da sam znala prepoznati simptome, bilo bi drugačije. Doktori su od mene učinili budalu, kao da je normalno tako teško krvariti i padati u nesvest" - kazala je Karla za britanski San. Endometrioza je bolest u kome se sluzokoža koja oblaže unutrašnju površinu materice može naći na neuobičajenim mestima, u trbušnoj duplji ili drugim organima koji ne pripadaju materici. To tkivo prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu materici, a ređe, ono prirasta za spoljašnju površinu tankog i debelog creva, mokraćnih kanala, mokraćne bešike.

 

 

Simptomi se mogu razlikovati, a Karla kaže da je glavni nadutost. "Oko pola sata nakon jela stomak bi mi se naduo poput balona. Imala sam i glavobolje, vrtoglavicu i osećala strašnu bol u leđima", priča Karla i dodaje kako je zbog svog stanja morala napustiti i posao modela kojim se bavila. Ono što je najviše brine je da li će moći da se ostvari u ulozi majke.

 

 

 

"Najgore je što što ne znam hoću li moći da imam dete, a oduvek sam želela da imam porodicu". Nakon što joj je utvrđena prava dijagnoza, mlada Britanka mora da se podvrgne velikom broju operacija. Zbog leka koji pije, a koji smanjuje proizvodnju estrogena kako bi sprečio rast endometrijskog tkiva, Karla se suočava sa ranom menopauzom u 26. godini života.

 


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.