Mečka Gordana izašla iz svoje jazbine na Sretenje!


Objavljeno: 2018-02-15 15:26:00Danas je Sretenje, a prema narodnom verovanju, medvedi mogu da predvide da li ćemo zimi uskoro videti leđa, ili će smrzavanje potrajati još šest nedelja...


Foto: Rojters/apa

Mečka Gordana izašla je iz svoje pećine i nije se vratila unutra, što znači da zima neće potrajati!

 

Da je ugledala svoju senku i vratila se u nazad, to bi značilo da bi zima trajala još šest nedelja. Inače, mečka Gordana je zbog renoviranja trenutno u ZOO vrtu Palić, tako da beogradski zoo-vrt nema mrkog medveda.

 

Narod kaže i da od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

 

Veterinari Zoo vrta vole da kažu da je mečka Gordana odličnog zdravlja ali da je za razliku od medveda u divljini, zato što nije imala pravi zimski san, nepouzdan meteorolog.

 

Podsetimo, stanovnici SAD, prema prognozama nadaleko čuvenog mrmota Fila, na lepše vreme čekaće još šest nedelja ili će ono stići brže nego što očekujemo. Slična verovanja i predskazajna postoje širom sveta.

 

 

Mediji najveću pažnju poklanjaju američkom Danu mrmota, koji se svake godine obeležava 2. febuara. 

Legenda i običaj kaže, ako je današnji dan sunčan, te "Fil" vidi svoju senku kada izađe, stanovnike Severne Amerike očekuje još šest nedelja oštre zime. U suprotnom, proleće stiže ranije.

 

Po podacima koji ipak nisu sačuvani za svih 130 godina, mrmot je 103 puta "predvideo" da će zima potrajati, a 18 puta, uključujući prošle godine, da će se brzo završiti.

Ko će biti u pravu, videćemo!  


Izvor: Kurir
Copyright © 2015-2018 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.