Manjak sna - okidač za gojaznost!


Objavljeno: 2020-01-23 14:07Ustati iz kreveta i vježbati ili ostati u krevetu još jedan sat je večita dilema. Radije biste da se odmorite, ali vas sa druge strane grize savjest što ne vježbate.


Foto: Manje sna - više kilograma!

Više sna moglo bi vam pomoći u mršavljenju i stvaranju mišića, smatra stručnjak za spavanje Gaj Medovs.

 

Nema sumnje da postoji veza između nedostatka sna i povećanog udjela tjelesnih masnoća, kaže doktor.

 

"Spavanje manje od sedam do osam sati tokom noći se povezuje sa viškom tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da osobe koje u prosjeku spavaju šest sati tokom noći, imaju 27 odsto veće šanse da će imati problem sa gojaznošću. Kod onih koji u prosjeku spavaju pet sati tokom noći, taj rizik je povećan za čak 73 odsto", rekao je dr Medovs.

 

Nedostatak sna može da pruzrokuje gojaznost jer bez adekvatnog odmora hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, su van kontrole. To može biti okidač za žudnju, posebno za slatkišima.

 

Ako želite da budete zdravi i fit, spavanje bi trebalo da vam bude prioritet, dodao je doktor.

 

Medovs preporučuje da uvijek u krevet idete u isto vrijeme, spavate barem sedam do osam sati tokom noći, da uklonite sve uređaje poput televizora i mobilnih telefona iz svoje spavaće sobe.

 

Posebno je važno da na spavanje ne idete pod stresom. Opustite se prije svakog odlaska u krevet. Izbjegavajte spavanje u pretoplim sobama, niže temperature su bolje za kvalitetan san i svakako se nećete buditi otečeni.


Izvor: Nezavisne

Copyright © 2015-2022 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.