MAČKE ILI PSI: Ko je pametniji?


Objavljeno: 2020-06-11 12:05Stručnjaci sa američkog univerziteta Vanderbilt, koji su se bavili istraživanjem količine sive mase u mozgu osam glavnih vrsta mesoždera (psi, mačke, rakuni, hijene, lavovi, mrki medved...), otkrili su da su psi inteligentniji od mačaka.


Foto: Ko je pametniji?

Mada su prema ranijim istraživanjima mačke bile na prvom mestu, sa oko 300 miliona neurona, a psi drugi sa otprilike dvaput manje neurona (160 miliona), nova studija donela je drugačija saznanja. Sa 530 miliona neurona psi imaju neprikosnovenu moždanu moć u odnosu na ostale mesoždere, dok kod mačaka ona iznosi 250 miliona neurona. Poređenja radi, ljudi imaju oko 16 milijardi neurona, a njihov broj u mozgu je povezan s većom inteligencijom.

 

- Naši rezultati pokazuju da psi imaju biološku sposobnost da rade mnogo složenije i fleksibilnije stvari od mačaka - rekla je brazilska naučnica Suzana Herkulano Hauzel, neurolog sa univerziteta Vanderbilt. - Verujem da apsolutni broj neurona kod životinja određuje "bogatstvo" njihovog uma i sposobnost predviđanja šta će se dogoditi u okruženju na osnovu ranijih iskustava.


Izvor: NovostiCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.