Litije u Crnoj Gori: Razvijena trobojka dužine 120 metara


Objavljeno: 2020-08-28 10:04U crnogorskim gradovima i sinoć su održane protestne šetnje zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. I  ulicama Bijelog Polja, održana je protestna šetnja. Šetnja je krenula od velikog platoa u Nikoljcu do crkve svetih apostola Petra i Pavla. 


Foto: Berane: Razvijena trobojka dužine 120 metara

Građani Berana su večeras tokom protestne šetnje zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti na prilazu manastiru Đurdjevi stupovi, u ulici Dušana Radevića, razvili ogromnu trobojku, dužine sto dvadeset metara.

 

Oni su se na raskrsnici kod magistrale zadržali nekoliko minuta, skandirajući “ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”, da bi zatim zastavu lagano pronijeli do manastira.

 

Nakon molebana, pred manastirom je večeras organizovano kulturno književno veče.

 

Građani Berana protestne šetnje organizuju svake večeri u 19 casova.Pred manastirom ih dočekuje sveštenstvo koje ih poziva da izađu na izbore i olovkom kazne one koji su izglasali ovaj zakon.

 

Sinoć je tu poruku u govoru uputio i episkop budimljansko nikšićki Joanikije, rekavši da treba smijeniti vlast koja je uvela bezakonje.

 

Pljevlja

 


Protestnom šetnjom ulicama grada veliki broj građana Pljevalja i večeras je iskazalo nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

 

Građani su se okupili ispred crkve Svete Petke, odakle su krenuli u protestnu šetnju ulicom 1. decembra, Mila Peruničića, Kralja Petra I, da bi ulicom Tršovom došli ponovo do jedine gradske crkve.

 

Građani su nosili uvezane crnogorsku zastavu i trobojku iz vremena Kraljevine Crne Gore. Tokom šetnje pjevali su Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo lopove, pjesme o Kosovu...

Skup je završen bez incidenata.

 

Protestna šetnja je organizovana u Baru i Andrijevici.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.