LEGENDA: Kad je Kirk Daglas bio prevaren u Sarajevu...


Objavljeno: 2020-02-07 12:34Legendarni glumac, scenarista i producent Kirk Daglas preminuo je u 104. godini. Otac je popularnog glumca Majkla Daglasa. Holivudski glumac boravio je tokom Olimpijskih igara 1984. godine u glavnom gradu BiH.


Foto: Kirk Daglas

BREGINA PRIČA

 

Ono što je interesantno, Kirk Daglas jako dobro pamti Sarajevo, a ne samo po tome što je bio veliki prijatelj s Titom. Naime, ovaj velikan holivudskog glumišta boravio je tokom Olimpijskih igara 1984. godine u glavnom gradu BiH.

 

Daglas je tada platio verovatno najskuplju porciju ćevapa u Sarajevu. Naime, tokom jedne večere – konobar ili vlasnik jednog restorana dosetio se da poveća cenu jednog od najpoznatijih sarajevskih brendova više od 10 puta.

 

Verovatno su iskoristili situaciju što su u Sarajevu tada bili apsolutno svi, od običnih turista do holivudskih zvezda. Svi su uživali u čarima domaće kuhinje – po različitim cenama.

 

– Onda se neki sarajevski mangup setio da za.... Kirka Daglasa- prisetio se Goran Bregović u emisiji “Robna kuća” na RTS-u jedne prilike.

 

– Oni jadni misle da su to ovce, pa se setio u nekom levom restoranu da mu naplati 10 puta više – dodao je Bregović.

 

On je kazao da su taj restoran odmah nakon toga zatvorili.

 

Hteli su vlasnika restorana ili konobara koji se setio da prevari Kirka Daglasa – linčovati u Sarajevu. U narednih pet godina u taj restoran niko nije hteo da ide.

 


Tito i Kirk Daglas

 

KO JE PREVARIO SLAVNOG GLUMCA

 

Kako piše portal ‘Jugopapir’, jedan od njih bio je i Fahrudin Šehić, vlasnik restorana, odnosno privatne ugostiteljske radnje ‘Una’.

 

U sredu 11. januara, pisalo je u tadašnjim novinama, čulo se da je dva dana ranije u Fahrudinovom restoranu ručao slavni glumac Kirk Daglas sa svojim društvom.

 

Veselo društvo pojelo je i popilo i račun je iznosio tadašnjih 5.400 dinara – u današnjoj protivrednostioko 110 dolara.

 

No, Fahri se to činilo malo, pa je glumcu uvećao račun za deset puta. I naplatio ravno 54.000 dinara, odnosno – oko 1.000 dolara.

 

Budući da su inspekcije i sudovi tada puno brže reagirali, restoran je odmah zatvoren iako je bio jedan od zaštitnih znakova Sarajeva.

 

Njegov ugostiteljski objekat bio je iznad baščaršijskog zdanja Morića-han koji je još od sredine 16. vekabio poznat kao prenoćište i restoran za trgovce iz Evrope i Bliskog istoka.

 

I kod Fahrudina su zalazile mnoge poznate ličnosti i nikad, baš nikad niko nije imao nikakvu primedbu.

 

Potpisali su se u knjigu utisaka i prvoborac i kasnije predsednik Izvršnog veća Vidoje Žarković, pa cela postava glumaca iz beogradskog Jugoslavenskog dramskog pozorišta, čak i bivši svetski skijaški prvak, Šveđanin Ingemar Stenmark…


Kirk Daglas u poseti Sarajevu 1984. godine

 

KELNER IZ RIJEKE

 

Na pitanje šta se zapravo dogodilo, kako je pala bruka na njega i njegov restoran, Fahrudin je ispričao novinarima svoju verziju.

 

– Eto vidite, nema tu mnogo šta da se priča… U podne tog dana došao je neki Mate, veli da je kelner iz Rijeke. Traži posao. A u mene posla ovih dana kol'ko hoćeš, pa ga ja uzmem da poslužuje. Nisam ga prijavljivao, mislio sam tako dan-dva, dok ova Olimpijada…

 

Priznao je Fahrudin da je te večeri zaista u njegov restoran došao Kirk Daglassa svojim društvom – bilo ih je osmoro.

 

Smešteni su bili na spratu, da imaju mira…

 

– I baš su lepo jeli, baš su se lepo proveli- pričao je Fahrudin,a onda je on dok je posluživao, slikali se zajedno za dugo sećanje.

 

-A onda sam ja oko pola dva ujutro o'šo da kupim još mesa za sutra, a ona Mate uzeo račun koji je sačinila moja žena na 5.400 dinara, dodao jednu nulu dok se popeo i naplatio 54 hiljada dinara- Dok se Fahrudin vratio iz kupovine, nije više bilo ni gostiju ali ni Mate.

 

Opljačkao je i Fahrudina i Kirka. No, sve bi to možda novinari i poverovali, ali su potražili i inspektore. Petar Vuković, tadašnji šef tržišne inspekcije je ispričao nešto drugačiju verziju.

 

-U utorak 10. januara dobili smo pismenu prijavu iz Organizacijskog komiteta Zimskih olimpijskih igara, s priloženim računom iz restorana ‘Una’, iz kojeg se videlo da je vlasnik restorana neopravdano uvećao cenu za deset puta i umesto 5.400 naplatio 54.000 dinara. Inspekcija je utvrdila opravdanost i opštinski organ je odmah doneo rešenje da se restoran smesta zatvori do 1. marta- kazao je on.

 

Otkrila se i prava istina o Mati. Naime, hostesa koja je te večeri pratila Kirka Daglasa, potvrdila je, kao i svi ostali iz društva, da ih je celo veče posluživao Fahrudin lično i da je on lično naplatio račun. I to u dolarima – ukupno oko 400 dolara – što bi u današnjoj protivrednosti iznosilo oko 1000 dolara.

 

KAZNA JER SU OBRUKALI UGLED SARAJEVA

 

E, sad je najzanimljivije pročitati kako su se tada kažnjavaliprevaranti u restoranima. Sudija za prekršaje u opštiniStari grad vlasniku je odmah izrekao zabranu rada restorana u trajanju od pet meseci. Nakon toga dobio je krivičnu prijavu zbog neosnovane dobiti veće od 30.000 dinara i zbog toga što je umesto u dinarima, račun naplatio u stranoj devizi.

 

Dobio je i prijavu ‘opštinskomorganu za prihode’ – tadašnjoj varijanti poreske uprave, a onda i zbog zapošljavanja radne snage bez ugovora, a oduzeta mu je i imovinska dobit ostvarena prevarom.

 

Kako su rekli inspektori, Fahrudin je već idući dan doneo pokajnički 400 dolara u opštinu i molio da vrate izvesnom gospodinu koji je platio račun.

 

Organizacijski odbor ZOI doneo je gospodinuVejsu novac, a on je zamolio da se iskoristi u dobrotvorne svrhe.

 

Osim Fahrudina inspekcija je tih dana slično kaznila još nekoliko ugostitelja s istim kaznama jer su hteli obrukati ugled Sarajeva i tadašnje države.


Izvor: Noob.baCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.