Kućne biljke koje uklanjaju hemikalije iz vazduha


Objavljeno: 2018-01-23 21:06:00Hemikalije iz građevinskog materijala, nameštaja ili čak osveživača vazduha mogu da zagade vazduh u prostoriji, što izaziva alergije i čini vas sklonijim prehladama. Najprirodniji način da pročistite vazduh jeste odgovarajuća biljka u saksiji. Biljke ispuštaju kiseonik i pomažu da se uklone hemikalije kao što je formaldehid, uobičajeno isparenje u zatvorenim prostorijama, koji može da izazove respiratorne i neurološke probleme, pa čak i rak.


Foto: YouTube screenshot

Bršljen

Dostupna u različitim bojama i oblicima, ova puzavica pomaže da se pročisti formaldehid iz vazduha. Možete ga gajiti u visećim korpama, saksijama na podu, ili čak možete da ga podrežete tako da dobije određen željeni oblik. Potreban mu je vlažniji vazduh, pogotovu zimi, pa ga treba redovno orošavati.

 

 

 

Bambusova palma

Pored toga što je odlična za pročišćavanje vazduha, palma bambusa se veoma lako održava. Samo joj nađite mesto sa dosta sunčeve svetlosti u stanu i redovno je zalivajte.

 

 

Mirni ljiljan

Profesionalac za uklanjanje mnogih toksina, uključujući aceton, benzen, alkohol i amonijak, mirni ljiljan je jedina biljka na našoj listi koja ima cveće. Da bi ostao zdrav i bez insekata, potrebno je da mu redovno perete lišće.

 

 

Kaučukovo drvo

Ukoliko nemate baš smisla za gajenje biljaka i redovno vam biljke u kući venu, kaučukovo drvo je prava biljka za vas. Ova biljka, sem što je odličan prečišćavač vazduha, može da podnese niske temperature i slab izvor svetlosti. Jedino što ova biljka traži jeste redovno zalivanje.

 


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.