Kuća bez toaleta na Novom Zelandu prodata za 2 miliona


Objavljeno: 2021-07-15 13:48Skoro 100 godina stara kuća, bez toaleta i u poluruiniranom stanju sa zaraslom baštom, u novozelandskoj prestonici Oklandu prodata je za 2 miliona dolara.


Foto: Kuća bez toaleta na Novom Zelandu prodata za 2 miliona dolara

Ni činjenice da nema toalet, da joj nedostaju zidovi i da je plac potpuno zarastao, nisu smetale da se drvena kuća u ulici Ariki, u naselju Grej Lin, novozelandske prestonice Oklanda, proda na aukciji za 2,075 miliona dolara, a početna cena je bila 1,75 miliona.


Gradski savet za nekretnine procenio je vrednost na 1,65 miliona dolara, kao i da će u renoviranje morati da bude uloženo oko 200.000 dolara.

Agencija „Barfut i Tompson“ reklamirala je kuću kao „čisto platno“ sa velikim potencijalom, kojem je hitno potrebna pažnja.

 

 


Posed je u gradskom katastru zaveden kao zona za jednu kuću, što znači da se na njemu ne mogu graditi nikakvi veći stambeni objekti.

Ta činjenica je u velikoj meri uticala na vrednost jer su takvi posedi veoma traženi.

 

 


Tržište nekretnina na Novom Zelendu je prosto eksplodiralo poslednjih godina. Prosečna cena kuće u toj pacifičkoj državi je 943.000 dolara, što je rast od neverovatnih 22 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Situacija je još gora u Oklandu, gde je prosečna cena kuće 1,5 miliona dolara, u naselju Grej Lin 1,6 miliona.


Izvor: RTS

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.