Kon: Dočekivanje Nove godine bilo bi katastrofalno


Objavljeno: 2020-12-20 13:12Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je za RTS da u svakom slučaju potencijal virusa polako pada, ne bismo smeli da dozvolimo da se situacija pogorša.


Foto: Dočekivanje Nove godine bilo bi katastrofalno

Primena mere prema kojoj je ulazak u Srbiju moguć samo uz negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati, ili, za naše državljane, obavezan desetoodnevni karantin, stupa na snagu sutra - pomerena je za jedan dan.


Od kako su mere najavljene, na graničnim prelazima formiraju se kolone.


Epidemiolog Predrag Kon rekao je, gostujući u Dnevniku RTS, da su u ovo vreme uobičajene gužve na granicama, značajno je manje iz Nemačke i Austrije, a zadržavanje je posledica temeljnog unošenja podataka.


Kaže da ako procenjujemo šta se dešava - ne dešava se u ovo doba godine nešto što se inače ne dešava.


Prema njegovim rečima, pi-si-ar test je značajan da se zna da svi koji ulaze u zemlju nisu zarazni, a ako nemaju test moraju da budu u karantinu i to je sve.


Medicinski deo Kriznog štaba je predlagao meru i ranije, ali to traži određenu logistiku, kaže dr Kon.


Ističe da par destina hiljada ljudi ne može da se poredi sa 400.000 koliko je bilo tokom Uskrsa, posledica ako ih i bude biće daleko manje a svaki građanin treba da se da se prijavi na portal e-zdravlje.


Biće pojačane mere posle ponedeljka, kada budu obavezne.


Ni ovog vikenda ne rade kafići, restorani, barovi, klubovi, saloni, tržni centri, teretane. Prethodnih dana su stizali apeli iz Privredne komore Srbije da se ta ograničenja ukinu.


"Medicinski deo Kriznog štaba ne podržava popuštanje mera, relanost je takva kakva jeste, zreli smo ljudi, videćmo", rekao je Kon.


O mogućem uvođenju policijskog časa za Novu godinu


Kon kaže da je medicinski deo tima preporučivao ograničenje kretanja i da preporučivao državi da iskoristi sve svoje mogućnosti za period od 19 do 05 časova, ali za sada nema potrebe.


"Redovno, normalno dočekivanje Nove godine je nerealno, to bi bila katastrofalna situacija da se zaista desi", rekao je Kon.


Blago se smanjuje broj zaraženih u prestonici, ipak bolnice su i dalje pune. On kaže da je epidemijska situacija u Beogradu i dalje nepovoljna, povremeno i katasrofalna, juče je u Beogradu bilo 1.002 novozaraženih, očekujemo da padne ispod hiljadu, maksimum je prošao i ide onako kako se i mi ponašamo.


"U svakom slučaju, potencijal virusa polako pada, ne bi smeli da dozvolimo da se to pogorša", rekao je Kon.


O proslavi Svetog Nikole


"Ponašanje domaćina koji slave Svetog Nikolu je nešto što je za herojstvo naših zdravstvenih radika značajno u ovom trenutku, to će prodreti do svakog zadravstvenog radnika i dati im snage", kaže epidemiolog.

"Nije se masovno slavilo, slavilo se u domu, to se ne doživljava samo kao odziv na molbu nego je i SPC izašla sa vrlo jasnim preporuka, a to je do sada najsnažnija podrška solidarnosti", kaže on.


Koliko građani poštuju mereSmatra da ih građani poštuju mere zbog restrikcije, ali poštuju se više nego što je do sada bilo, neophodno je da bi spuštali do nivoa kada ne moramo više da se plašimo - to je suština.


Govoreći o vakcinama, Kon kaže da zna za podatak od 5.000 doza, plan imunizacije je napravio "Batut", a Nacionalni konitet za imunizaciju učestvuje u tome i oni će precizirati zajedno sa Agencijom za lekove kome će biti prve količine date.


"Kad stigne ispod 0,1 odsto treba odabirati ono što je najefikasnije da se najpre može dati i da se odaberu oni koji su u najvećem riziku", istakao je dr Kon.


Apel i savet kako da se ponašamo u narednom perioduDoktor Kon ponavlja da je za Novu godinu sve jasno i da mnogo apela deluje preterano.

"Treba da izdržimo sve ovo, ne smemo da popuštamo, da se ne uljuljkamo u mišljenje da to prolazi, još je to vrlo viisoko", zaključio je Predrag Kon.


Izvor: RTS

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.