Koje evropske zemlje otvaraju granice?


Objavljeno: 2020-05-28 09:48Sa popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zemlje EU počinju da otvaraju svoje granice, pa se mnogi pitaju gdje će moći da idu za odmor, a otvaranje granica sa Srbijom za sada su najavile samo Grčka i Bugarska.


Foto: Putnici čekaju otvaranje granica

Grčke granice će se ponovo otvoriti 15. juna, ali samo za građane koji dolaze iz Njemačke, Izraela, Kipra, Balkana i baltičkih zemalja. Turistima će biti dozvoljeno da uđu u Grčku bez negativnog testa na COVID-19 ili obaveznog karantina kada se međunarodni letovi ponovo pokrenu 1. jula, prenosi Juronjuz.

 

Bugarska je najavila otvaranje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

 

Hrvatska je ponovo otvorila svoju granicu sa Slovenijom sredinom maja, a 29. maja bi trebalo da učini to isto sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom.

 

Mađarska je otvorila granice s Rumunijom, a od srijede ih otvara sa Slovačkom i Češkom, ali s ograničenjima.

 

Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka.

 

Španija će ponovo otvoriti granice za turiste 1. jula.

 

Francuske granice ostaju zatvorene najmanje do 15. juna, osim za građane EU koji imaju prebivalište u Francuskoj, sezonske radnike i građane EU koji rade u Francuskoj.

 

U Njemačkoj provjere na granici s Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.

 

Granice Velike Britanije su trenutno otvorene. Od 8. juna posjetioci iz inostranstva biće u karantinu u trajanju od 14 dana.

 

Austrija planira da u potpunosti otvori svoju granicu sa Njemačkom 15. juna.

 

Češka je 26. maja otvorila granice sa Njemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali s ograničenjima.

 

Holandske granice su otvorene za one koji putuju unutar šengenskog prostora, ali se savjetuje izbjegavanje svih putovanja koja nisu neophodna.

 

Belgijske granice ostaju zatvorene.


Izvor: NezavisneCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.