"> " />


Kineska sonda sletela na tamnu stranu Meseca i poslala slike!


Objavljeno: 2019-01-03 15:46:00"Čange-4" kKineska sonda uspešno je sletela na tamnu stranu Meseca, i poslala prve fotografije, nakon lansiranja iz centra Sičang na jugozapadu Kine, javila je kineska centralna televizija...


Foto: Tanjug/AP

Sonda se spustila i poslala fotografiju satelitu "Ćekiao", koji će prenositi komunikacioni signal kontroli misije na Zemlji sa dalje strane Meseca.

 

Dalja hemisfera Meseca, poznata i kao "tamna strana", nikada nije vidljiva sa Zemlje i nije istražena iako je snimljena davne 1959. godine!

Kineska sonda "Čange-4" je lansirana 8. decembra, a ušla je u lunarnu orbitu 12. decembra. Ovo je prvo mekano sletanje na tamnoj strani Meseca.

 

Rover "Čange-4" nosi šest eksperimenata iz Kine i inostranstva, uključujući niskofrekventne astronomske eksperimente, kako bi se iskoristila prednost nepostojanja interferencija na daljoj strani Zemljinog satelita.

 

Sonda će obaviti i mineralne i radijacijske testove, saopštila je Kineska nacionalna administracija za svemir.

Tokom lunarne noći, koja traje 14 zemaljskih dana, temperatura pada na tamnoj strani meseca na minus 173 stepena Celzijusova, a za vreme lunarnog dana, koji takođe traje 14 zemaljskih dana, temperatura raste na 127 stepeni Celzijusovih. VIdeo možete pogledati: OVDE 

 

 


Izvor: zanimljivostidana.com
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.