Kažnjavanje dece u školama utiče na njihovo mentalno zdravlje


Objavljeno: 2018-04-02 21:17:00Rastuća popularnost primene politike nulte tolerancije na nedolično ponašanje učenika u školama u Velikoj Britaniji dovodi do krize mentalnog zdrvlja, žale se tamošnji posvetari. Neki čak navode da često kažnjavanje, koje podrazumeva kazneni ostanak posle časova, izolaciju i izopštavanje đaka koji krše pravila, predstavlja ništa manje od zlostavljanja dece, kako je Džonatan Rediford, nastavnik iz Samerseta, okarakterisao nultu toleranciju.


Foto: YouTube screenshot

On je naveo primer devojčice koja je razgovarala telefonom na času, svesna da to nije dozvoljeno, zbog čega je izbačena sa časa. Problem je u tome što je razgovarala sa majkom, pripadnicom britanske vojske, koje se nalazila u misiji u Iraku, i koju nije čula celih mesec dana. "Takvo kažnjavanje nam neće pomoći da stvorimo jake i otporne ljude, pune samopouzdnja", zaključio je Rediford.

 

Učitelj iz Londona Majkl Holand ovakvu vrstu kažnjavanja nazvao je "okrutom, viktorijanskom, kao iz vremena koje u svojim delima opisuje Čarls Dikens", piše Telegraf. Početkom godine, direktor škole u Grejt Jarmutu Beri Smit, koji je postao poznat po zabrani đacima sa neurednom frizurom da dolaze u školu, uveo je potpunu zabranu žvakaćih guma u školi. Roditelji su se žalili da su deca koja su žvakala žvake bivala zatvarana u izolovanu prostoriju. Pomalo bizarno zvuči i podatak da su đaci Trgovačke akademije u Bristolu bivali kažnjavani zbog cipale koje se nisu dovoljno sijale.

 

 

Za kaznu bi morali da stoje mirno i gledaju u zidni sat. Roditelji su se žalili i da su neka kažnjena deca morala da nose trake oko vrata sa naptisom "Imam 24 sata da dovedem svoju uniformu u red". Sekretar unije nastavnika Velike Britanije Ros Meknil kaže da se na prosvetne radnike vrši pritisak da primanjuju "rigidne sankcije i da kažnjavaju učenike kad god za to postoji njihovo loše ponašanje kao razlog, kao i da kaznene mere nekada podrazumevaju i gladovnje i da dovode decu do umora i anksioznosti". "Nastavnici su veoma zabrinuti zbog stepena anksioznosti kod dece, samopovređivanja i nezadovljstva do koga sve to dovodi", kaže Meknil.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.