Kažnjavaju građane, a sami ne nose maske!


Objavljeno: 2020-05-13 10:16Od kada je u Republici Srpskoj stupila na snagu naredba za obavezno nošenje zaštitne opreme kao oblika zaštite od širenja zaraze virusom korona, više od hiljadu građana kažnjeno je zbog nepoštovanja propisa.


Foto: Kažnjavaju, a sami ne nose maske!

Međutim, ko i kako kažnjava one koji kažnjavaju građane, jer nije rijedak slučaj da pripadnici MUP-a Republike Srpske ne nose maske na javnim površinama.

 

Za samo jedanaest dana maja, od kada je na snazi Uredba o obaveznom nošenju zaštitne opreme na javnim površinama, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kaznili su više od hiljadu građana.

 

„Da ne koristi ličnu zaštitnu opremu (zaštitnu masku) na javnim površinama, policijski službenici su od 1. maja 2020. godine zatekli 1.019 lica kojima je u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti uručen prekršajni nalog“, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

 

1.019 građana, koji su zatečeni bez zaštitne opreme, kažnjeno je novčanom kaznom koja iznosi između 100-300 KM. Međutim, ono što je sporno i neprihvatljivo, jeste i činjenica da se upravo oni koji izdaju prekršajne naloge, tj. policija, često ne pridržavaju svojih naredbi.

 

Pripadnici MUP-a RS nerijetko su viđeni na svojim radnim mjestima bez zaštitne opreme, među kojima su i objekti Vlade RS. Sa druge strane ne propuštaju da kažnjavaju građane. Sličan slučaj dogodio se i banjalučkom advokatu Darku Kremenoviću 10. maja.

 

„Sada me je zaustavio policajac Miloš Lakić, i napisao nalog, kao iz razloga što ne nosim masku. Ja sam bio na biciklu, nigdje nikoga nije bilo i naravno imao sam masku na bradi. Simptomatično je to što Miloš Lakić policajac, nije nosio masku na propisan način iako sam ga upozoravao više puta, pred njegovim kolegom Pavlovićem. Vidjećemo šta će reći disciplinski organi.“, napisao je Kremenović na svom Fejsbuk profilu.

 

Kremenović je rekao da je protiv navedenog policajca pokrenuo disciplinski postupak. Kaže i kako je svjestan da veći dio policajaca poštuje mjere, ali da ne smiju da se događaju ovakve stvari, jer upravo policija mora biti primjer građanima. A građanima poručuje ako imaju slično iskustvo, da mu se obrate i da će u tom slučaju imati besplatno zastupanje na sudu.

 

Broj kažnjenih mogao bi se i povećati, s obzirom na činjenicu da su od 10. maja sa radom počeli i svi ugostiteljski objekti, u kojima je bez obzira na to da li se sjedi unutar objekta ili u baštama, obavezno nošenje maski.

 

Građani su već uznemireni i žale se da im policija piše kazne tokom boravka u ugostiteljskom objetku, ali i nakon što izađu iz ugostiteljskih objekata, i da neki od policajaca ne nose zaštitnu opremu na propisan način. Kontrola je pojačana na području čitave RS, a kazne može uručivati i Komunalna policija.

 

Ipak, gradonačelnik Banja Luke uvjerava da Komunalna policija od početka rada ugostiteljskih objekata nije kaznila nijednog građanina.

 

„Inspekcijski kontolni organi kada je riječ o djelatnostima koje su juče počele da rade imaju prije svega savjetodavnu i edukativnu ulogu. U ovoj sedmici ćemo se ograničiti na tu vrstu savjetodavnog djelovanja, a ako neko bude baš flagrantno kršio, što bi se reklo da je vidljivo sa mjeseca, onda mu može biti izrečena i mjera“, kaže Radojičić.

 

Da će građani relativno teško prihvatiti nošenje maski tokom boravka u kafićima i kažnjavanje zbog nenošenja, ne brine ni ministra zdravlja. Alen Šeranić kaže da je nošenje maski za sada obavezno.

 

„U ovom trenutku to neće biti regulisano na drugi način. Ispratićemo kako se stvari dešavaju na terenu, pratićemo epidemiološku situaciju, tako da ćemo u skladu sa svim tim preporučivati dalje mjere. U ovom trenutku neće biti promjene“, poručuje Šeranić.

 

Obavezno nošenje maski na otvorenom ostaje na snazi tokom trajanja vanrednog stanja, ali vjerovatno i tokom trajanja vanredne situacija, poručio je nedavno ministar zdravlja Republike Srpske.

 

Jedine promjene moguće su za odvijanje trenažnih procesa, o čemu bi se trebalo znati do 18. maja, za kada je najavljen početak rada i sportskih klubova u Srpskoj.

 


Izvor: RTV BNCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.