Kako se najbrže razbuditi?


Objavljeno: 2017-12-14 14:14:00Manjak sna često je predmet naučnih istraživanja jer je važno znati kako izgubljeni čas spavanja djeluje na sposobnost da čovjek funkcioniše normalno. Nakon brojnih istraživanja došlo se do zanimljivih podataka o tome kako biti odmoran nakon neprospavane noći.


Foto: GTY

 

Ako znate da vas čeka naporan dan nakon neprospavane noći, nervoza vam neće pomoći i zato se opustite.

Istraživanja su pokazala da nije bitno koliko dugo spavate, nego koliko duboko. Čak i da niste spavali nekoliko noći zaredom, trebaće vam svega dvije noći normalnog sna da se vratite u punu formu. Za lakši i bolji san izbjegavajte kofeinske napitke, alkohol i tešku hranu.

 

Muzika

 

Slušajte muziku nekoliko decibela više nego inače pomoći će vam da ostanete budni.

 

Svjetlost

 

Podignite roletne, razgrnite zavjese, upalite sva svjetla u stanu ili na poslu. Žarko, direktno svjetlo fiziološki potiče tijelo, a i um, pokazuju istraživanja. Iako tjelesni mehanizmi nisu sasvim jasni, naučnici smatraju da jako svjetlo smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, hormona koji potiče snenost.

 

Aktivnost

 

Ako živite u zgradi ili radite u kancelariji na spratu, koristite stepenice, kako biste potakli rad mozga i mišića barem na neko vrijeme. Ne pretjerujte u tome: ako se naprežete preko mjere, samo ćete biti još umorniji.

 

Komunikacija

 

Upustite se u razgovore s kolegama, prijateljima ili članovima porodice u kojima ne smijete biti pasivni slušalac koji povremeno doda koju riječ.

 

Svjež vazduh

 

Zna se da toplo i sparno vrijeme zamara čak i kad ste prethodnu noć proveli spavajući, i zato provjetrite prostoriju u kojoj boravite. Ako je potrebno, uključite i klimu.

 

Tečnost

 

Poznato je da blaga dehidracija pridonosi umoru. Stoga većina stručnjaka savjetuje da što češće pijuckate hladnu, svježu vodu i njome vlažite lice. Ako ništa drugo, povećane količine vode u tijelu natjeraće vas češće u šetnju do toaleta, što će potaknuti rad mozga i mišića.


Izvor: NN
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.