Kako se liječiti u samoizolaciji?


Objavljeno: 2020-03-16 22:56Oporavak: Pacijent sa kovidom-19 treba da boravi u posebnoj sobi, koju ne sme da napušta bez maske, mora da izbjegava kontakt sa ukućanima i da dobrom hranom i odmorom jača imunitet.


Foto: Samoizolacijom protiv virusa

Polovina pacijenata u Srbiji koji su zaraženi korona virusom nalazi se na kućnom liječenju, a za njihov oporavak je, kako kažu stručnjaci, najbitnije da se zdravo i balansirano hrane - hranom bogatom cinkom, kvalitetnim mesom, voćem, povrćem i supama, ali i da redovno spavaju i izbjegavaju alkohol i duvan.

 

Kako bi zaštitili svoje ukućane i spriječili dalje širenje zaraze, neophodno je da oboljeli imaju posebnu sobu za izolaciju, poseban pribor za jelo i da samo sa maskama napuštaju prostoriju u kojoj su izolovani.

 

Sve dezinfikovati

 

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je za pacijente u kućnoj izolaciji najbitnije da ojačaju svoj imunitet, ali je izuzetno važno i spriječiti dalje širenje zaraze.

 

- Iz tog razloga, bitno je da se za pacijente u stanu obezbijedi posebna soba za izolaciju, koju on ne smije napuštati bez maske ni kad, primjera radi, ide do toaleta. Neophodno je da se asepsolom dezinfikuju površine s kojima je pacijent imao kontakata - namještaj, kvake, ručice od polica i slično - objašnjava Kon i dodaje da članovi porodice treba da izbjegavaju da sa oboljelim provode duže vreme u istoj prostoriji.

 

- Porodica ne treba zajedno da se hrani sa zaraženim pacijentom, za kojeg bi trebalo izdvojiti i poseban pribor za jelo. Osoba koja je zaražena svakako ne treba da izlazi iz stana da nabavlja namirnice, već to treba da učine njegovi najbliži ukoliko nemaju nikakve simptome - objašnjava Kon.

 

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, objašnjava za Kurir da se u izolaciji nalaze i oni koji su oboljeli, ali i pacijenti koji nemaju simptome, ali su došli iz zaraženih područja ili imali kontakt s nekim od oboljelih.

 

Jačanje imuniteta

 

- I za jednu i za drugu grupu pacijenata najbitnije je jačanje imuniteta, jer je to, i sprječavanje dalje zaraze, jedini vid borbe protiv virusa. Imunitet se, prije svega leči zdravom ishranom - hranom bogatom amino-kiselinama, proteinima, ugljenim hidratima i cinkom. To znači konzumiranje voća, povrća, kvalitetnog mesa, bijelog luka, supa i što više tečnosti - objašnjava Radosavljevićeva i dodaje da suplementi i vitaminski preparati nisu neophodni ako je ishrana izbalansirana.

 

Redovan san i izbjegavanje alkohola i duvana je takođe veoma važno za imunitet: - Oboljeli od korone, kao i oni za koje se samo sumnja, treba da budu u kontaktu sa ljekarima i da se s njima konsultuju ukoliko dođe do pogoršanja stanja.

 

Ostanite kod kuće

 

Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta „Batut“, kaže da većina onih koji dođu u kontakt s korona virusom neće ni znati da ga imaju ili će imati blage simptome kao što su blaga temperatura, slabost, malaksalost, bol u mišićima. - Ukoliko imamo bilo koji od simptoma, treba da ostanemo kod kuće kako ne bismo širili oko sebe infekciju - naglasila je Tepavčevićeva.

 

 


Izvor: Kurir.rs/ Ružica Kantar

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.