Kako izabrati SLATKU lubenicu!?


Objavljeno: 2017-07-06 14:43:00Vredni bostandžija Goran Blanuša (39), na imanju od 100 hektara u mestu Ašanja, u opštini Pećinci u Srbiji, verovali ili ne, godišnje za Maxi proizvede više od milion lubenca što ga čini najvećim proizvođačem lubenica na Balkanu.


Foto: Lubenica

 

Poređenja radi, pod zasadom lubenica, nalazi se zemljište, koje kada bi se spojilo, bilo bi veličine 160 fudbalskih terena. Na tom plodonosnom tlu godišnje sazri 6.000 tona slasnog bostana koji se prodaje isključivo u radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go. Svakog dana, Goran distribuira oko 100 tona sveže raznih vrsta lubenica, od besemene, klasične, mini do žute lubenice.

Goran savetuje da je lubenica najbolja kad odstoji, dan ili dva, jer dobije posebnu slast, a tada se kako on kaže dodatno stvori „šećer“. Kod odabira lubenice, uvek treba birati onu sa što izraženijim šarama, gde je svetlo zeleni deo što više svetao, takođe, najbolje su lubenice sa tamno žutom flekom, koja je ostala od mesta gde je “ležala, kao i one, kod kojh je petaljka uz samu lubenicu i savija se ka njoj.

Goran Blanuša je još kao dečak u vreme najveće inflacije, sa nepunih 14 godina, imao plan da proizvodi lubenice. Njegovi roditelji Boško i Ljubica su se tada bavili uzgojem svinja, ali su odlučili da podrže snove svoga sina i počeli sa zasadom na pola hektara. Stigli su prvi prihodi, pa je potom čitava porodica krenula sa sadnjom, đubrenjem, čupanjem korova, zalivanjem i branjem golim rukama.

Danas, uz suprugu Magdalenu, sinove Petra i Lazara, obrađuju 200 puta više, nego na početku, ali uz pomoć najsavremenijih mašina, sistema za navodnjavanje ”kap po kap”, takođe, plod su obezbedili zaštitnim folijama i agrotekstilom - tankim vlaknima koja štite kako od visokih, tako i od niskih temperatura. Nedavno su kupili italijansku mašinu za kalibraciju, koja sama vrši selekciju lubenica po veličini i težini i pakuje ih.

 

Četvrt veka je prošlo od kako je Goran u ovom poslu. Za to vreme dosta je naučio o bostanu, pa savetuje da je lubenica najbolja kad odstoji, dan ili dva na sobnoj tempreraturi, jer dobije posebnu slast. Kod odabira lubenice, uvek treba birati onu sa što izraženijim šarama, gde je svetlo zeleni deo što više svetao, takođe, najbolje su lubenice sa tamno žutom flekom, koja je ostala od mesta gde je “ležala, kao i one, kod kojh je petaljka uz samu lubenicu i savija se ka njoj.


Izvor: Blic
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.