Kakav test je potreban strancima koji ulaze u BiH?


Objavljeno: 2020-09-04 10:32Stranci koje žele ući u BiH, osim državljanja Hrvatske, Srbije i Crne Gore, moraju imati negativan test na virus korona, ne stariji od 48 sata od trenutka ulaska u državu.


Foto: Nije precizirano koji test treba strancima pri ulasku u BiH


Međutim, Savjet ministara BiH nije preciziralo vrstu testa koja je potrebna za prelazak granice, tako da u obzir dolaze i PCR i serološki uz uslov da su negativni.


Franka Vican, portparolka Granične policije BiH je za klix.ba rekla da je to regulisano odlukom Odredbe o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.“Shodno tome, nije propisan tip i vrsta testa za koji se izdaje potvrda o negativnosti testa na virus korona. S tim u vezi, policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja radnji graničnih provjera, samo utvrđuju činjenicu posjeduje li stranac potvrdu o negativnosti testa na virus ne stariju od 48 sati”, navela je Vicanova.


Vicanova je naglasila i da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Savjeta ministara BiH.


PCR test otkriva da li je osoba trenutno zaražena virusom korona, odnosno, da li je pozitivna ili negativna, dok su serološki testovi testovi krvi pomoću kojih se može utvrditi da li su ljudi bili izloženi virusu uzročniku kovid-19 infekcije i kakav je njihov imunološki odgovor.


S obzirom na to da serološki test ukoliko je pozitivan ukazuje na to da osoba već posjeduje antitijela i da je preležala zarazu virusom korona, a ukoliko je negativan postoji mogućnost da osoba nije zaražena ili da još uvijek možda nije razvila antitijela.


Izvor: KlixCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.