KORONA U ŠVEDSKOJ: Naše labave mjere daju rezultate!


Objavljeno: 2020-04-20 11:06Neobičan pristup Švedske borbi protiv korona virusa počinje da daje rezultate, tvrdi glavni epidemiolog u toj zemlji Anders Tegnel. Prema njegovom mišljenju, poslednji podaci o stopi oboljevanja i smrtnosti govore o tome da situacija počinje da se stabilizuje.


Foto: Labave mjere protiv korone u Švedskoj

 

Tegnel, koji je osmislio relativno labave mere protiv korona virusa, kaže za švedsku agenciju TT da se ta zemlja nalazi u periodu neke vrste zaravnjenja krivulje.

 

Švedska nije zatvorila škole, teretane, kafiće, barove i restorane tokom širenja pandemije. Umesto toga, vlada je pozvala građane da se ponašaju odgovorno i prate uputstva za socijalno distanciranje.

 

Blumberg navodi da je širenje KOVID-19 širom sveta izazvalo različite reakcije u državama.

 

Agencija ukazuje na to da nije jasno koja se strategija pokazala kao najefikasnija, pa se čak i u Svedskoj upozorava na to da je prerano da se izvlače zaključci.

 

Imajući u vidu ogromnu ekonomsku štetu širom sveta, izazvanu strogim zabranama kretanja, švedski pristup je, međutim, privukao veliku pažnju u drugim državama. Deo švedske strategije oslanja se na pristup jednom od najboljih zdravstvenih sistema u svetu.

 

Švedska se ni u jednoj fazi nije suočila sa nedostatkom medicinske opreme ili bolničkih kapaciteta, a šatori postavljeni kao ustanove za hitnu pomoć širom zemlje ostali su uglavnom prazni.

 

Šveđani smatraju, na osnovu raznih modela praćenja, da imaju sve više imunih osoba i da to ima uticaj na širenje virusa, čime bi stekli kolektivni imunitet do juna, ali ističu da će stanje na terenu pokazati pravu sliku.

 

Ta zemlja je do juče prijavila 1.540 smrtnih slučajeva povezanih s KOVID-19, što je povećanje za 29 u odnosu na subotu.

 

To je znatno više nego u ostatku Skandinavije, ali znatno manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

 

U Švedskoj je do sada zaraženo 14.385 ljudi.


Izvor: RTV BN, agencije

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.