KAMIONI: Novi Actros - bez retrovizora!


Objavljeno: 2018-09-06 16:36:00Nemački proizvođač opremio je novu generaciju kamiona-šlepera Actros sistemom spoljnih kamera i unutrašnjih displeja koji menjaju klasične retrovizore sa ogledalima.


Foto: Mercedes

 

Novi Mercedes Actros imaće svetsku premijeru na sajmu komercijalnih vozila koji se održava u Hanoveru od 20. do 27. septembra, a jedna od novina na ovom kamionu su kamere umesto spoljnih retrovizora.

 

Proizvođači automobila i kamiona već godinama provlače ovo tehnološko rešenje kao ideju, ali se do sada uglavnom sve završavalo na konceptnim vozilima.

 

Jedan od razloga za uvođenje kamera je bolja vidljivost noću, veći ugao koji kamere pokrivaju, a nije zanemarljivo ni poboljšanje aerodinamičkih karakteristika vozila jer kamere imaju znatno manju čeonu površinu od klasičnih retrovizora.

 

Konvencionalni spoljni retrovizori sa ogledalima veoma su glomazni kod kamiona, pa je u ovom slučaju unapređenje aerodnimike vozila još veće.

 

Sistem koji koristi Mercedes na novom Actrosu čine dve spoljne kamere – svaka sa po jedne strane vozačke kabine, čija slika se projektuje na dva 15 inčna displeja rezolucije 720 x 1920 piksela koji se nalaze na unutrašnjoj strani prednjih stubova krova kabine.

 

Takozvani MirrorCam sistem koristan je ne samo tokom vožnje – pritiskom na dugme pored ležaja u kabini, vozač pomoću kamera može da nadgleda okolinu kamiona dok se odmara.

 

Sistem funckioniše nezavisno od rada motora, pa je uvek na raspolaganju vozaču kamiona.

 

Novi Actros opremljen je i poslednjom generacijom Active Drive Assist sistema koji sadrži adaptivni tempomat sa stani-kreni funkcijom i tehnologijom održavanja kamiona u okvirima vozne trake kojom se kreće.

 

Ovaj sistem predstavlja neku vrstu delimičnog autopilota koji je od velike pomoći kamiondžijama na dugim i napornim vožnjama autoputem.


Izvor: Novi Mercedes Actros
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.