KAFA: Osam najčešćih grešaka koje pravimo u pripremi


Objavljeno: 2020-10-14 12:54Mnogima je omiljeni napitak i vrlo često ne počinju novi dan bez nje. Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.


Foto: Osam grešaka koje pravimo u pripremi kafe

1. Prekuvavanje kafeKada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:    espreso dva i po minuta
    turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
    pržena kafa šest minuta2. Prevruća vodaUpotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. Idealna temperatura je 100 stepeni, jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.3. Ignoriše se odnos kafe i vode
Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.4. Koristi se prethodno samlevena kafaIako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.5. Bira se najjeftinija kafaEkonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija. Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.6. Ne čuvate pravilno kafuAko želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.7. Zamrzavanje kafeUprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda proverite da su posude sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte je u frižider kada jednom otvorite kafu.
8. Kuvate staru kafuZa najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe, jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.


Izvor: NovostiCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.