Još jedna loša vest o elektronskim cigaretama


Objavljeno: 2018-05-19 12:29:00Samo par dana nakon što je objavljeno da je elektronska cigara usmrtila jednog muškarca na Floridi, objavljen je još jedan neobičan slučaj u magazinu Pedijatrija.Osamnaestogodišnja tinejdžerka iz Pensilvanije završila je u hitnoj pomoći nakon samo tri nedelje korišćenja ovog uređaja.


Foto: B92

Ona je primljena zbog kašlja i jakog probadajućeg bola u grudima. Pacijentkinja je takođe patila od blagog oblika astme, a njeno stanje se pogoršalo nakon terapije antibiotikom. Na kraju je došlo do respiratorne insuficijencije, pa je priključena na aparat za veštačko disanje jer njena pluća nisu mogla da snabdeju njenu krv dovoljnom količinom kiseonika. Ona je priključena na drenažni sistem koji je crpio vodu iz njenih pluća, što je bila posledica hipersenzitivnog pneumonitisa.

 

Ovo stanje odlikuje upala pluća izazvana alergenima, poput prašine. Lekari smatraju da su za stanje pacijentkinje odgovorne hemikalije u elektronskoj cigareti poput propilen glikola, glicerina i nikotina. Oni navode da je reč o prvom slučaju ovakve vrste zabeleženom kod tinejdžera. Pacijentkinja je počela sama da diše nakon pet dana boravka u bolnici.

 

Podsećamo, u sredu je saopšteno da je jedan muškarac na Floridi preminuo nakon što je eksplodirala elektronska cigareta u njegovim ustima, a njeni delovi oštetili njegov mozak. Tom prilikom izbio je i požar, koji je uništio 80 odsto njegovog tela.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.