Izležavanje na plaži nije dobro za mentalno zdravlje


Objavljeno: 2018-05-12 12:44:00Svi sanjamo o odmoru bez stresa i celodnevnom izležavanju na plaži. Ipak, jedan turistički ekspert Sjinran Lehto kaže da upravo to može biti siguran put do anksioznosti.


Foto: B92

“Posle nekog vremena vam postaje dosadno i budi se anksioznost, a onda počinjete da razmišljate o poslu i tome šta sve treba da uradite kada se vratite kući. To nije dobro za vas. Umesto toga, mesto na kojem letujete treba da ima dovoljno dešavanja i aktivnosti koje će vas obvezati da skrenete misli“, kaže ona.

 

Sjinran Lehto je dugogodišnji član Istraživačkog centra za turizam i ugostiteljstvo Purdue i kaže da je za miran odmor neophodno pet faktora:

 

Fascinacija: Jedna veoma umorna osoba treba da ode na mesto koje će je fascinirati, a ne na već poznato mesto na kojem zna šta da očekuje. To je energija koja vam je potrebna za svakodnevni život.

 

Kompatibilnost: U skladu sa vašom ličnošću izaberite mesto koje će vam u potpunosti odgovarati – po mentalitetu, veličini, aktivnostima koje vam prijaju.

 

Beg u drugačiju realnost: Morate otići u sredinu koja će vam obezbediti da budete dovoljno daleko od svakodnevice i onoga što vas na nju podseća.

 

Mentalno putovanje: Ovo je mnogo teže danas jer smo svakodnevno u dodiru s tehnologijom, ali je jako važno da se i mentalno izmestite sa mesta u kojem provodite svaki dan. Stoga, telefon utišajte.

 

Orijentacija: Usluga, daljina, infrastruktura, sve su ovo faktori koji utiču na to da li će vam odmor biti aktivan i praktičan ili potpuno zamarajući.

 

Imajte sve ove faktore na umu pri odabiru destinacije za letovanje, savet je Sjinran Lehto.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.