Italija zabranila TikTok!


Objavljeno: 2021-01-28 13:01Italijanska Uprava za zaštitu podataka zabranila je TikTok, kao je posljedicu prošlonedjeljne smrti 10-ogodišnje djevojčice iz Palerma, koja je smrtno nastradala u takozvanoj 'igri gušenja'.


Foto: Italija zabranila TikTok

Nakon što je policija otvorila istragu o tom slučaju, Uprava je upotrebu popularne društvene mreže za dijeljenje kratkih video snimaka i njene aplikacije zabranila do 15. februara.


Slučaj djevojčice, koja se ugušila stežući kaiš od bade mantila oko svog vrata kako bi odgovorila na "izazov" u posljednje vrijeme prisutan na toj mreži, podigao je buru u italijanskoj i svjetskoj javnosti.


Roditelji djevojčice su potvrdili da je ona nastradala učestvujući u takozvanom "belkaut čelendžu" (Blackout Challenge), ali su rekli i da za tu vrstu izazova nisu znali dok im je druga kćerka rekla da je njena sestra učestvovala u toj u smrtonosnoj igri.


Nakon nesrećnog slučaja, sada je na komapniji ByteDance, vlasniku TikToka, da italijanskim vlastima dokaže da je u stanju da blokira korisnike koji ne potvrde svoje godine prilikom registracije, kako bi zabrana poslije 15. februara mogla da bude ukinuta. Ta kompanija je policiji ponudila saradnju u istrazi aktuelnog slučaja.


Pravila TikToka nalažu da korisnici te platforme moraju da imaju najmanje 13 i više godina, da bi mogli da je koriste. A sve dosadašnje žrtve "igre gušenja" imale su oko 10 godina.


Ovo, inače, nije prvi put da se TikTok nađe pred optužbama da nije u stanju da na svojoj platformi zaštiti maloljetnike. Iako je ta popularna platforma više puta isticala da je uvela kontrolu privatnosti za svoje najmlađe korisnike, organizacije za zaštitu djece i dalje tvrde da to nije dovoljno.


Među posljednjim uvedenim mjerama zaštite su mogućnost da roditelji kontrolišu postavke privatnosti svoje djece, kao i ograničenje ko sve može da vidi klipove koje postavljaju djeca između 13 i 15 godina.


Izvor: Telegraf

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.