Igračke pune bakterija


Objavljeno: 2018-03-27 21:09:00Švajcarski i američki naučnici utvrdili su da su dečje gumene igračke sa kojima se kupaju pune različitih bakterija.Istraživači su prebrojavali mikrobe koji su plivali unutar žutih patkica i rekli da je tečnost koja se isprazni kada se stisnu sadržala potencijalno patogene bakterije u četiri od pet proveravanih igračaka.


Foto: B92

 

Kako se navodi, pronađene bakterije uključuju legionelu i pseudomonas aeruginosa, bakteriju koja se često vezuje za bolničke infekcije. Naučnici su bili iznenađeni jako velikom količinom i do 75 miliona ćelija po kvadratnom centimetru i raznim drugim bakterijama i gljivicama u patkama.

 

Dok određene količine bakterija mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema dece, neke mogu takođe dovesti do infekcija oka, ušiju i creva, rekli su istraživači.

Studiju su sproveli švajcarski Federalni institut za vodene nauke i tehnologiju i Univerzitet Ilinois, a objavljena je u časopisu "Biofilms and Microbiomes". Navodi se da je to jedno od prvih ozbiljnijih naučnih istraživanja ove vrste.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.