IMENJACI POZNATIH: Čola sluša narodnjake, Nole igra fudbal...


Objavljeno: 2017-01-05 11:11:00Životi imenjaka slavnih ličnosti širom naše zemlje obeleženi mnogobrojnim anegdotama, pa tako Čola sluša narodnjake, a Nole igra fudbal.


Foto: Nikola Tesla

Aleksandar Vučić i Novak Đoković dele istu naklonost, bar kada je hrana u pitanju - omiljeno jelo im je praseće pečenje, u kombinaciji sa sarmom. Nikola Tesla ipak preferira vruću jagnjetinu, dok Zdravko Čolić ne može da odoli junećem steku na francuski način. Vučić nikada nije imao člansku kartu neke političke partije, Čola sluša samo narodnjake, a omiljeni sport Novaka Đokovića je fudbal. Upoznajte obične građane Srbije s najpoznatijim imenima!

 

Školovao se za električara, celog života radi sa strujom, ali priznaje da ga je u nekoliko navrata i udarila. Nikola Tesla (45) živi u Šidu, gde je završio srednju školu koja, ni više ni manje, nosi "njegovo" ime - Tehnička škola "Nikola Tesla". Iako nije zaslužan za njen naziv, Tesla priznaje da je iz ljubavi otišao u električare.

 

"Kada kažete nekome da ste električar i da se pritom zovete Nikola Tesla, već zvučite sumnjivo", kroz smeh priča ova Šiđanin, otac maloletne Anđelke, Vladimira i Milice.

 

"Na svakom koraku ima raznih dogodovština kada se predstavim, ali najviše na graničnim prelazima, kada me carinici nekoliko puta proveravaju."

 

Politika ga ne interesuje, ali diplomatski odgovara i kada se nađe u bageru, koji je njegova kancelarija. Aleksandar Vučić (42), iz Mladenovca, ističe da o članstvu u nekoj političkoj partiji nikada nije razmišljao, ali i da na konto imena nikada nije imao povlastice.

 

"Policija, kada me zaustavi i u dokumentima vidi ime, prvo pita za premijera. Da li smo rod, poznajem li ga... Ne znam ga i nismo rod. Ja sam bagerista koji nikada ni kod lekara nije ušao preko reda zahvaljujući imenu. Takve privilegije mi nisu potrebne, pošteno radim svoj posao i ne želim ništa više od onoga što sam zaslužio svojim radom", odsečno kaže Vučić, koji priznaje da mu jedina sličnost sa aktuelnim premijerom, kako kaže, filozofski odgovor na sve.

 

U susretu sa običnim sugrađanima slavnih imena najviše anegdota je na račun - policajaca. Isidora Sekulić (71), iz Beograda, pre nekoliko godina spasla se sigurne kazne kada je službenicima policije pokazala ličnu kartu.

"Pogledali su me i rekli: "Pa vi ste ona naša književnica." Samo sam klimnula glavom i otišla, bez kazne", priseća se Isidoara Sekulić, penzionisana urednica RTS-a, koju za radni vek upravo i veže najviše uspomena na račun imena.

"Pozovem, tako, sagovornika i uredno se predstavim imenom i prezimenom, a sagovornici su znali da mi odbruse: "Važi, ja sam Stevan Sremac." I spuste mi slušalicu."

 

Želi da peva lepo, kao Zdravko Čolić, ali u njemu samo "gori vatra" na pomen Čolinih pesama. Bavi se poljoprivredom, osim Čolinih pesama sluša i narodnjake, a mesnu zajednicu deli i sa Vidom Pavlović, Lepom Lukić i Duletom Uroševićem. Zdravko Čolić (66), iz Vladimiraca, malog mesta kraj Šapca, kaže da mu je život obeležilo slavno ime i da uz njega nosi samo lepe uspomene.

"Ima nas nekoliko u selu koji nosimo slavna imena. I jesmo slavni i poznati, ali u Vladimircima. Zahvalan sam kumu što mi je dao ovo ime, jer mi je ono donelo mnogo lepih uspomena", iskreno kaže Čolić, koga nikada u životu nisu oslovljavali s popularno Čola, već je poznat pod nadimkom Puja.

Novak Đoković (63), iz Bajine Bašte, tokom celog života pratio je sport, ali prvenstveno fudbal. Čak nije ni ljubitelj tenisa, ali tvrdi da je svetski teniski as dobio ime po njemu.

"Možda on baš po meni nosi ime, ja sam stariji - kaže Novak Đoković, koji je na popularnosti dobio tek nakon što je njegov imenjak počeo da niže ATP trofeje.

"Ja sam čovek iz naroda, volim sarme i praseće pečenje. Živim u malom mestu i svi su me već znali po imenu, mada je ono sada postalo popularno i prepoznatljivo." I Čolina žena zna za jadac Svaka sličnost sa stvarnim imenom i delom bila je slučajna i kada je Mirjana Čolić prvi put upoznala roditelje sa budućim suprugom. "Celo selo ga je znalo po nadimku Puja, znali samo i da je iz zaseoka Čolići, ali ni slutila nisam da se zove Zdravko", kroz smeh se priseća Čolićeva supruga. "Bili smo mladi kada smo počeli da se zabavljamo i, kako to biva, prvo sam ga upoznala sa roditeljima. Kada sam ga dovela kući prvi put, pružio je mojoj majci ruku i predstavio se - Zdravko Čolić. Bilo me je sramota i izgrdila sam ga kako se tako šali sa mojima. Tada sam i ja saznala da se stvarno zove Zdravko. I to Čolić."


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.