Hipoglikemija je stanje koje ne smete ignorisati


Objavljeno: 2018-01-20 15:17:00Nagla malaksalost i osećaj gladi, drhtanje ruku, pojačano znojenje, konfuzija, iznenadne smetnje u govoru, razmišljanju i pamćenju ne smeju se ignorisati, upozoravaju endokrinolozi. Navedeni simptomi mogu ukazivati na hipoglikemiju, a čak i samo jedan nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani pa i srčani udar.


Foto: YouTube screenshot

 

Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemije predstavljaju izuzetno niske, odnosno vrednosti šećera u krvi manje od tri milimola po litru. Čak 98 odsto obolelih od tipa 1 dijabetesa imalo je iskustva sa hipoglikemijom, dok veliki postotak pacijenata, posebno sa tipom 2 šećerne bolesti, uopšte ne prepozna simptome ovog stanja, što predstavlja posebnu opasnost. Samopomoć pri padu nivoa šećera u krvi Kada dođe do hipoglikemije ukoliko je pacijent svestan osnovno je da se unesu slatkiši ili ugljeni hidrati da bi se podigao nivo šećera u krvi brzo.

 

 

Kako to uraditi?

Kašičica meda, 15 grama ugljenih hidrata, nekog šećera, soka ili nekog koncentrovanog slatkiša koji će brzo da podigne šećer. U apotekama ili bolje snadbevenim samoposlugama može se naći koncentrovani šećer koji je glukoza ili u tabletama ili u tečnom stanju koji pacijenti koji koriste insulin mogu da nose sa sobom za slučaj da su na ulici ili u nekoj situaciji gde ne mogu brzo reagovati.

 

 

Hipoglikemija praćena gubitkom svesti je veći problem. To su ozbiljne hipoglikemije i tu se pacijentu ne može ništa stavljati u usta. U tom slučaju mora da reaguje hitna pomoć i mora da se glukoza da venski. To su ozbiljna stanja koja posle toga zahtevaju i bolničko lečenje. „Kod osoba koje imaju tip 1 dijabetesa i koje su na insulinu, četiri do osam tih epizoda se dešava mesečno, što uopšte nije malo, praktično jednom nedeljno. Pacijenti sa tipom 2 dijabetesa koji su na tabletama ili na dugodelujućim preparatima insulina imaju ređe hipoglikemiju, oko tri do četiri puta mesečno“, objašnjava prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

 

 

 

Najčešći uzroci hipoglikemije kod ovih pacijenata su prevelika doza ili neadekvatna vrsta insulina, nedovoljni obroci ili neplanirana fizička aktivnost kojom se šećer naglo potroši u većoj količini. Međutim, hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posledica nepravilne ishrane bazirane na slatkišima, a u retkim slučajevima mogu ukazivati na tumor pankreasa. Svaka hipoglikemija zahteva detaljnije ispitivanje kako bi se otkrio i otklonio uzrok. Posledice mogu biti veoma ozbiljne, poput oštećenja mozga i kognitivnih funkcija, a u određenim slučajevima čak i srčanog udara. „Kada dođe do hipoglikemije, ukoliko je pacijent svestan, osnovno je da se unese jedna količina slatkiša ili ugljenih hidrata kako bi se brzo podigao nivo šećera u krvi. Na primer kašičica meda, 15 grama ugljenih hidrata, nekog šećera, soka ili koncentrovanog slatkiša“, savetuje doktorka Lalić i upozorava na ozbiljnije slučajeve u kojima su hipoglikemije praćene gubitkom svesti kada je često potrebno i bolničko lečenje.

 

 

Neregulisane hipoglikemije izuzetno poskupljuju terapiju obolelog od dijabetesa i narušavaju kvalitet života. „Veoma je važno na vreme prepoznati hipoglikemiju i reagovati promenom terapije kod dijabetičara, pre svega prelaskom na savremene vrste insulina koji regulišu variranje nivoa šećera u krvi, zatim edukovanjem pacijenata, savetima o ishrani i fizičkoj aktivnosti“, navodi doktorka Lalić i podseća obolele od dijabetesa da je izuzetno važno da redovno sprovode samokontrole, odnosno merenja nivoa šećera u krvi. Zdrave osobe hipoglikemije mogu sprečiti eliminacijom koncentrovanih slatkiša i pravilnom ishranom koja podrazumeva manje, češće i redovne obroke. Endokrinolog Katarina Lalić napominje da se sa istim uzrocima i simptomima hipoglikemije mogu javiti i kod dece, prvenstveno one koja su na insulinskoj terapiji.


Izvor: RTS
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.