HRISTOS VOSKRESE: Šta se radi danas, običaji, verovanja


Objavljeno: 2019-04-28 09:43:00Pravoslavni vjernici danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, a evo kakvi običaji su za njega vezani i šta je dobro da se uradi tog dana.


Foto: Hristos voskrese!

 

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. prije ponoći.

Ako se ode prije ponoći na spavanje, taj će cijele sljedeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv. Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.

Djecu po obrazima treba dotaći crvenim jajetom, da bi cijele godine bila zdrava i rumena.

Na vaskršnje jutro odlazi se u Crkvu na liturgiju. Prvo šta treba da se pojede nakon pričešća i po dolasku kući, i time omrsi, jeste jaje

Za Vaskrs se mijese posebne pogače i hljebovi.

Šta bi bio Vaskrs bez dječje sreće i radosti. Mnogi praktikuju i običaj da sakrivaju jaja i slatkiše u cveće, u dvorišta ako ga imaju, pa onda djeca čim otvore oči odlaze da traže darove koje im je zec ostavio prošle noći.

Na drugi dan Vaskrsa-Vodeni ponedjeljak, momci polivaju djevojke vodom. Na ovaj dan treba i u njivi ostaviti razbijeno jaje da bi njiva bila plodna cijele godine, a jaje treba dati i stoci kako bi cijele godine bi zdrava.

 

Zanimljivosti u svijetu

 

Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život

U Poljskoj na Uskršnji ponedjeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi "sprali grijehe", pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači "mokri ponedjeljak".

U Engleskoj na prazničnom stolu umjesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i tamo obavezan dio praznika. Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše.

U Francuskoj se na Uskrs, poslije tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.


Izvor: BN Radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.