Gazirana voda je rešenje za stomak


Objavljeno: 2018-08-13 21:05:00Polovinu našeg tela čini voda. Tokom dnevnih aktivnosti svi gubimo deo ovog ključnog sastojka.Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism, otkrilo je da i sasvim blag manjak vode (dehidracija), što iznosi oko 5% naše telesne težine, utiče na krvne sudove u našem mozgu. To uzrokuje smanjenje intelektualnih i motornih funkicija mozga.


Foto: YouTube screenshot

Preporuka za održavanje normalne hidracije organizma je 8 čaša VODE na dan. Vaš izbor slobodno može biti gazirana voda koj nastaje rastvaranjem ugljen dioksida u običnoj vodi. Osim što je BEZ ŠEĆERA, gazirana, penušava voda, ima I dodatne zdravstvene prednosti. Gazirana voda nas hidrira i pomaže probavi. Studija objavljena u Evropskom časopisu za gastroenterologiju i hepatologiju, pokazala je da gazirana voda pomaže kod problema sa žuči, olakšava probavu i pomaže u regulisanju stolice.

 

Takođe nam daje osećaj punoće i smanjuje osećaj gladi, te se prepopručuje u svim situacijama kada želimo da smanjimo telesnu težinu. Studija obavljena u časopisu Journal of Nutritional Science and Vitaminology, pokazala je da su osobe koje su pile gaziranu vodu na prazan želudac, imale osećaj da su sitije. Da biste izbegli prejedanje, popijte dve čaše gazirane vode 30 minuta pre obroka. Umesto uobičajene popodnevne kafe, pokušajte sa pijenjem gazirane vode.

 

Naučnici su dokazali da čak i blaga dehidracija tokom radnog dana značajno smanjuje produktivnost, jer mozak ne radi bez dovoljno vode. Gazirana voda je rešenje: pomaže da nam želudac ostane prazan, a mozak pun.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.