Gazirana voda je korisna za zdravlje


Objavljeno: 2018-03-26 21:20:00Voda pomaže ispiranju telesnih zagađivača kroz mokraću, znoj i stolicu. Dakle, pijenje većih količina vode najbolji je detoks.Kada se mala količina gasa ugljen dioksida rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljenikova kiselina što vodi daje noti iskričavosti i veselosti, to jest GAZIRANA VODA. Gazirana voda je bezopasna ali može da bude i KORISNA.


Foto: B92

 

Istraživanje koje je objavljeno u međunarodnom časopisu za ishranu Journal of Nutrition pokazalo je da pijenje gazirane vode ima brojne zdravstvene prednosti. Gazirana voda znatno smanjuje nivo holesterola, lipoproteina niske gustoće (LDL) koji je faktor rizika za bolesti srca a povećava nivo lioproteina visoke gustoće (HDL) koji štiti krvne sudove i srce od ateroskleroze.

 

 

Prema procenama stručnjaka, konzumiranje gazirane vode moglo bi da smanji rizik od razvoja bolesti srca tokom sledeće decenije za trećinu. S druge strane, mehurići u gaziranoj vodi podstiču lučenje želudačne kiseline, pa na taj način olakšavaju varenje hrane, dok istovremeno pomažu pražnjenju creva.

 

 

Kako gazirana voda nema nikakvih kalorija, a stvara osećaj veće punoće u stomaku, korisna je u održavanju telesne mase i dijetama. Dokotori sa Klinike Mejo (Mayo), kažu da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.