Finska najsrećnija država, a gdje je tu Ex-Yu društvo?


Objavljeno: 2021-03-19 12:49Finska je, uprkos pandemiji koronavirusa, odbranila titulu najsrećnije države na svetu i zauzima prvo mesto UN-ove liste četvrtu godinu zaredom, objavljeno je u petak uoči Svetskog dana sreće.


Foto: Finska najsrećnija država, a gdje je tu Ex-Yu društvo?

Za autore to nije "nikakvo iznenađenje" i ističu da je Finska "uvek bila vrlo visoko plasirana na osnovu mera međusobnog poverenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vreme pandemije", prenosi portal SEEbiz.


Finsku vodi premijerka Sanna Marin i ta je zemlja jedna od 23 država obuhvaćenih istraživanjem kojima upravlja žena.

 

Finci su "nastojali uskladiti politiku sa opštim osećajem blagostanja", navode autori.

 

Lestvica sreće zasniva se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećnima.

 

Indeks sreće zasniva se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.


Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog severa, pa Finsku slede Danska, Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, te Novi Zeland izvan Evrope, a na 10. mestu je Austrija.


Hrvatska je zauzela 60. mesto sa ocenom 5.882, a u njenom susedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mestu, Crna Gora na 72. te Makedonija na 94. mestu. Daleko bolje su rangirane Slovenija na 29. mestu i Srbija na 48. mestu.


Sjedinjene Američke Države svrstane su na 20. mesto, Rusija je na 77, Kina 85, a Indija na 140. mestu.


Izvor: Blic

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.