Facebook objasnio zasto nije radio 12 sati


Objavljeno: 2019-03-15 12:34:00Kompanija Facebook okrivila je juče promjenu konfiguracije servera za najveći pad te društvene mreže u istoriji, gdje su njene aplikacije prestale raditi širom svijeta.


Foto: Facebook Down!

 

Nestanak usluge trajao je najmanje 12 sati u više područja diljem svijeta, a najveći udar bio je u Sjevernoj Americi i Europi, prema podacima internetske stranice za praćenje rada stranica downdetector.com.

 

Nova konfiguracija servera

 

Nakon objave da ima problema u srijedu, Facebook je ostao bez komentara gotovo 24 sata prije nego što su objavili objašnjenje i izvinjenje.

 

"Juče, kao rezultat nove konfiguracije servera, mnogi korisnici su imali problema s našim aplikacijama i uslugama", napisao je Facebook na Twitteru.

 

"Riješili smo problem i naši sistemi se oporavljaju. Jako nam je žao zbog problema i zahvalni smo na Vašem strpljenju", stoji u objavi.

 

Najveći pad u istoriji

 

Nestanak je, vjeruje se, bio najveći u istoriji Facebook-a, a koji sada broji oko 2,7 milijarde korisnika samo na glavnoj društvenoj mreži, uz još Instagram i aplikacije za poruke. Kao i kod prethodnih nestanka, #FacebookDown je još jednom postao vrlo popularan 'hashtag' na konkurentnoj mreži Twitteru.

 

Bloomber News je objavio da Facebook razmatra povrat novca oglašivačima čije reklame nisu mogle biti isporučene.


Izvor: BN Radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.