Epidemija jenjava u Italiji! Manje novozaraženih u Španiji, Njemačkoj, Austriji...


Objavljeno: 2020-04-06 11:03U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom virusa Кovid-19, pada dnevni bilans žrtava tog virusa, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a stručnjaci ocjenjuju da je u skoro svim regionima došlo do prekretnice.


Foto: Ide na bolje!

Zvaničnici Italije, prve evropske zemlje koja je uvela stroge mjere karantina, međutim, pozivaju građane da i dalje ostanu u svojim domovima kako bi spriječili širenje virusa i izbjegli stvaranje novih žarišta, nadajući se da će se povoljan trend nastaviti i omogućiti ukidanje blokade u zemlji.

 

Prema posljednjim podacima u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja pandemijom, u nedjelju je zabilježen najmanji broj stradalih od korona virusa na dnevnom nivou od 19. marta – 525, a u subotu 681.

 

U Lombardiji, žarištu virusa Кovid-19 u Italiji, smanjen je broj pacijenata na intenzivnoj njezi kojih ima 1.317, što je za devet manje nego prethodnog dana.

 

– Кriva je počela da pada, kao i bilans žrtava – rekao je predsjednik italijanskog Visokog instituta za zdravlje Silvio Brusafero i dodao da bi trebalo početi sa “razmišljanjem o drugoj fazi”, ako se taj trend nastavi.

 

U većem dijelu Italije vrhunac epidemije je dostignut u drugoj polovini marta i ocjenjuje se da je u skoro svih 20 regiona Italije, sa izuzetkom Emilije-Romanje, došlo do preokreta, pokazuju podaci profesora Univerziteta u Padovi Đanpijera dijela Zuana i Marije Кastiljoni.

 

Prema zvaničnim podacima u Italiji, najviše zaraženih virusom Кovid-19 i dalje je u Lombardiji – 28.124, zatim 12.837 u Emiliji-Romanji, a najmanje na jugu u regionima Basilikata 254 i Molize 187.

 

U Italiji, gdje je virus Кovid-19 odnio više od 15.000 života, prema mjerama uvedenim u cilju suzbijanja virusa, građani ne napuštaju svoje domove izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.

 

Broj slučaja novozaraženih u Španiji je već pet dana u padu, a to je i slučaj sa broj smrtnih slučajeva u ovoj zemlji. Situacija još uvijek daleko od sjajne, ali ovi trendovi prilično ohrabruju.

 


Grafički prikaz novozaraženih u Španiji

 

Situacija je, gledajući ovakvu statistiku sve bolja i u Njemačkoj i u Austriji, dok se nova žarišta konstatuju u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Trenutno, najteža situacija, koja bi mogla da bude još teža, je u Sjedinjenim Američkim Državama!


Izvor: RTV BN, Tanjgud, WorldmetersCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.