Doktori voditeljki spasili otkinutu ruku!


Objavljeno: 2019-02-08 09:24:00Multidisciplinarni tim lekara Kliničkog centra Srbije i Vojnomedicinske akademije uspeo je da voditeljki Dei Đurđević prišije levu ruku, koju joj je u Beogradu autobus otkinuo prilikom saobraćajne nesreće.


Foto: Dea Đurđević

 

Operacija je trajala nekoliko sati, a na čelu lekarskog tima bio je profesor dr Marko Bumbaširević, sa Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS-a, jedan od osnivača mikrohirurgije u Srbiji, koji je za „Politiku” naglasio da je zadovoljan kako je prošla intervencija.

 

– Obavili smo takozvanu reimplantaciju iščupane ruke. U timu lekara KCS-a koji su učestvovali u intervenciji bili su dr Vučetić, dr Palibrk, dr Petrović, a pomagali su lekari sa VMA. Dea se odlično oseća posle operacije – kaže dr Bumbaširević.

 

Prognoze o oporavku voditeljke niko od lekara nije želeo da daje, jer se smatra da je neophodno da prođe određeno vreme kako bi se videlo da li će teška operacija koju su obavili dati željene rezultate.

 

Ortoped prim. dr Branko Sbutega objašnjava za „Politiku” da ishod svih intervencija i oporavka zavisi od toga u kakvom je tačno stanju žena stigla u bolnicu.

 

– Mnogo su lakše intervencije kada se dogodi da se nekom ruka iseče pravilno nego kada dođe do fenomena kidanja ruke do iznad lakta kao što je slučaj sa pomenutom ženom. Postoji i mogućnost infekcije. Važna je revitalizacija ekstremiteta, ali treba znati da je to dug i neizvestan proces – dodao je dr Sbutega.

 

Naš sagovornik naglašava da je najvažnije da se posle prišivanja ruke uspostavi vitalnost i provodljivost nerava. Ako se to uspe, sve drugo spada u lakšu borbu.

 

– Nezahvalno je prognozirati koliko bi oporavak mogao da traje. Ovde je reč o drastičnoj povredi, kakve se dešavaju s vremena na vreme. Sličnu je imao i bivši vaterpolista Danilo Ikodinović. Srećna okolnost u slučaju povređene voditeljke je to što je brzo prevezena u bolnicu i što je, koliko sam video u medijima, ruka stajala na ledu do same intervencije – dodao je dr Sbutega.


Izvor: Politika
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.