Dnevni unos natrijuma kroz vodu


Objavljeno: 2018-07-10 20:47:00Minerale svakodnevno unosimo kroz hranu, ali i vodu, pogotovo flaširanu. Njihov unos, kao i raznovrsnost, najčešće nisu tema zdravih osoba, međutim šta se dešava u situacijama kada su prisutne određene zdravstvene tegobe?Pitanje koje se nameće jeste koji minerali i u kojoj količini mogu biti štetni po naš organizam?


Foto: B92

U Srbiji postoji više različitih gaziranih ili negaziranih mineralnih voda. One se razlikuju po svom sastavu, odnosno, količini minerala koje sadrže, posebno kada je u pitanju količina natrijuma. Nutricionisti se slažu u oceni da preporučena količina mineralne vode koju jedna osoba dnevno treba da unese zavisi od mnogo faktora - uzrasta, pola, vremenskih uslova, fizičke spreme i dnevnog unosa kalorija.

 

Dodatno, tokom leta znojenje je pojačano, pa se i minerali ubrzano gube, stoga je važno unositi više vode. Optimalna voda za piće sadrži manje natrijuma, jer on može da utiče na rast krvnog pritiska i kamenca. Takođe, voda zdrava za upotrebu sadrži bikarbonate, koji poboljšavaju varenje, kao i silicijum dioksid koji ulazi u sastav kostiju. Natrijum pospešuje stvaranje kamena u bubregu, te se osobama koje pate od ovog oboljenja savetuje da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma.

 

Kada je reč o srčanim bolesnicima, smanjeni unos natrijuma je gotovo neophodan za poboljšanje zdravstvenog stanja. Ovaj mineral vezuje vodu u organizmu i dovodi do povećanja srčanog pritiska. Pored redovne terapije, osobama sa srčanim tegobama lekari savetuju odabir mineralnih voda sa niskim sadržajem natrijuma.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.