Dijaspora kući poslala pola milijarde maraka manje!


Objavljeno: 2021-05-19 11:19Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupan tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2020. godini bili su za skoro pola milijarde KM manji u odnosu na 2019. godinu. 


Foto: Novčane doznake manje za pola milijarde maraka

Prema podacima koje su nam ustupili iz CBBiH, u odnosu na skoro tri milijarde maraka koje je bh. dijaspora poslala u domovinu u 2019. godini, taj broj u 2020. iznosi nešto više od 2,5 milijardi.

 

Zabrinjavajuća činjenica

 

Takođe, prema podacima CBBiH, personalni transferi iz inostranstva, od 2007. godine, bili su u konstantnom rastu, da bi u 2020. godini bio zabilježen drastičan pad.

 

Posebno je zabrinjavajuća je činjenica da se ovaj pad odnosi samo na transfere koje bilježi CBBiH, a procjene su da je iznos novčanih doznaka iz inostranstva, koji je realizovan putem neformalnih novčanih transfera ili "iz ruke u ruku", odnosno onih koje nisu registrovane u platnom prometu, pretrpio još veći pad.

 

Uz posljedice po državni, ali i entitetske i kantonalne budžete, ovaj pad svakako će osjetiti mnogobrojni građani koji, posebno u vremenu pandemije, zavise o pomoći bližnjih koji žive u inostranstvu. Svi su svjesni da znatan iznos novca stiže od dijaspore svake godine i da predstavlja jednu od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u podršci našoj zemlji.

 

Novčane doznake i ostali lični transferi naše dijaspore čine oko osam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH i po tome je naša zemlja na vrhu ljestvice zemalja Evrope.

 

Brojevi nameću pitanje

 

Da li je ovaj pad priliva novca prouzrokovala kriza uzrokovana pandemijom, koja je pogodila sve države svijeta i tako smanjila potrošačku moć građana, ili su razlozi drugačije prirode, teško je procijeniti, no činjenica je da brojevi nameću pitanje - da li je dijaspora "zavrnula pipu", prenosi Klix.


Izvor: Klix

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.