Danas je VELIKI PETAK - najtužniji dan za hrišćane!


Objavljeno: 2017-04-14 09:24:00Danas je Veliki petak, dan neodvojiv od Uskrsa, jer su u času kada je Isus Hristos umirao na Krstu popucali grobovi oko Jerusalima i već na Veliki petak ustali iz mrtvih neki pravednici.


Foto: Vaskršnja jaja

To je praznik kojim se obeležava stradanja Isusa Hrista, njegovo raspeće na časnom krstu i njegova smrt za spasenje sveta.

 

Toga dana, Crkva se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću; počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da Ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: „Raspni Ga!“; nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti; razapinjanja i praštanja dželatima rečima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine“; umiranja, skidanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja tela platnom i polaganja u grob; postavljanja straže da čuva grob da neko ne ukrade Hristovo telo.

 

Običaj je da se na Veliki petak (ili na Veliki četvrtak) uoči Vaskrsa farbaju kokošija jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja.

 

U nedelju, kada je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista pronele crvena jaja.

 

Prvo vaskršnje jaje čuva se godinu dana – i naziva se čuvarkuća. Praznik se čestita sa „Hristos vaskrse“, a otpozdravlja se sa „Vaistinu vaskrse“.


Izvor: BN Radio
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.