Da odgovaraju oni koji su imovinu stekli nezakonito!


Objavljeno: 2021-04-28 09:03Poslanici SDS i SNSD nadmeću se u Narodnoj skupštini čiji je nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine i oporezivanju bolji.


Foto: Da odgovaraju oni koji su imovinu stekli nezakonito!

SDS tvrdi da je njihov dosta obuhvatniji, primjenjiviji i bolji od onog koji je predložio SNSD. U SNSD ipak kažu da se prijedlozi ovog zakona obje stranke ne razlikuju mnogo, te da je potrebno naći zajedničko rješenje.

Polanik SDS u NSRS i predsjednik resornog Odbora za pravna pitanja i zakonodavstvo ove stranke, Ivanka Marković, kaže da bi se usvajanjem zakona koji predlaže SDS desile reforme i omogućilo da oni koji su stekli imovinu na nezakonit način odgovaraju.

– Zakonom su detaljno regulisane procedure ispitivanja porijekla imovine, detaljno je utvrđena faza svakog od tih postupaka, produžen način zamrzavanja, odnosno nemogućnost upravljanja imovinom dok se ne utvrdi porijeklo te imovine, regulisan je način utvrđivanja porijekla imovine svih bisklih članova jednom licu, pa čak i utvrđivanje porijekla imovine u slučaju smrti nekog lica. Dakle, imovina koja se nasljeđuje od nekoga ko ju je na nezakonit način stekao – objasnila je Markovićeva.
Prioritet

Dodala je da nacrt zakona koji predlaže SDS predviđa da se po prioritetu utvrđivanja porijekla imovine na dnevni red prvo postavljaju nosioci javnih funkcija, predstavnici političkih partija, ali i da svi građani podliježu ispitivanju porijekla imovine. Jedna od stavki predviđa da se ispitivanje porijekla imovine obavlja unazad, retroaktivno, sve do 1992. godine.

Šef kluba poslanika SNSD u NSRS, Igor Žunić, kaže za Srpskainfo da se zakon koji je SNSD predložio već nalazi u skupštinskoj proceduri.

– Ispunili smo poslovničke procedure, dobili mišljenje Ministarstva za Evropske integracije, i za taj zakon čekamo mišljenje Vlade, da bi se kasnije o njemu izjasnio Zakonodavni odbor NSRS – rekao je Žunić.
Otvoreni za razgovor

Dodao je da je SNSD prije skoro dva mjeseca poslao zahtjev svim političkim partijama da daju komentare i mišljenje na nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine koji predlaže SNSD.

Jedno je sigurno, koja god verzija bude usvojena značiće obračun sa svima koji su se na neki način ogriješili o zakone Srpske i oštetili njen budžet.


Izvor: BN/Srpskainfo

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.