Da li veštačka svetlost može da vas usmrti?


Objavljeno: 2018-04-30 21:30:00Međunarodni tim naučnika na čelu sa Institutom za globalno zdravlje u Barseloni otkrio je da plava svetlost povećava rizik od nastanka raka prostate i raka dojke.Naučnici su istraživali medicinske podatke više od 4.000 ljudi u 11 oblasti u Španiji, kao i količinu veštačke svetlosti kojoj su izloženi u zatvorenom prostoru, i na otvorenom.


Foto: B92

Rezultati su pokazali da je kod žena, koje su u gradovima bile izložene velikoj količini plave svetlosti, rizik od raka dojke bio povećan jedan i po put, dok su muškarci imali 2,8 odsto puta veću šansu za razvoj raka prostate. Oni su spavali u veoma osvetljenim prostorijama, za razliku od muškaraca koji su spavali u mraku i kod kojih su šanse za nastanak raka bile manje.

 

Studija je bila usmerena na plavu svetlost koju emituju samo spoljašnji izvori, mada lekari upozoravaju da je mehanizam emitovanja plave svetlosti na mobilnim telefonima isti. Ipak, još nema razloga za brigu kada je reč o elektronskim uređajima, odnosno bar dok se ne sprovede nova studija na tu temu, izjavio je vodeći naučnik istraživanja Alehandro Sančez de Migel za Si-En-En.

 

Plava svetlost, inače, smanjuje količinu melatonina u mozgu i ometa biološki ritam.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.