Da li su racionalni ljudi manje emotivni?


Objavljeno: 2018-01-15 22:01:00Da li biste nekada isključili srce i poželeli da odluke u životu donosite samo hladne glave? Ili stvarno mislite da racionalni tipovi bolje prolaze? Ako se može suditi po rečima stručnjaka - to je nemoguće. Zapravo iako smo skloni da sebe i druge odvajamo na racionalne i emotivne tipove ličnosti, misli i osećanja su deo našeg uma i ne mogu se odvojiti jedni od drugih. Neko voli više da se prepusti mislima, dok se drugi vode osećanjima, ali upravo zajedno i misli i osećanja čine celinu koja je mera kvaliteta našeg života.


Foto: YouTube screenshot

 

Odvojiti misli i emocije, naprosto, nije moguće. Život svakog čoveka se sastoji iz bezbroj iskustava, koja nastaju upravo ukrštanjem misli i osećanja. A kada iskustvo nastane, naš mozak dobija informaciju na osnovu koje dalje reguliše funkcionisanje organizma. Zbog toga je važno kakve su nam misli i koji je kvalitet naših emocija. "Dobra vest je da, zahvaljujući volji, možemo da rotiramo negativne u pozitivne misli.

 

 

Kada mislimo nešto loše, to nas značajno može opteretiti i ako smo iskreni, uočavamo da ta negativna stvar nikako ne izlazi iz našeg života. Isti je slučaj i kada mislimo pozitivno i počnu da nam se dešavaju lepi momenti. Zato je, za početak, veoma korisno da o svemu što nas okružuje promišljamo iz perspektive 'šta ako DA', umesto 'šta ako NE'. Promena se neće dogoditi u sekundi, ali upornim vežbanjem, vremenom ćemo početi da posmatramo svet iz ugla lepog, umesto ružnog, iz ugla rešenja, a ne prepreka", kaže Milica Stojiljković, savetnik za lični i poslovni razvoj i osnivač Centra za lični razvoj "Lepo mi je".

 

 

Ipak, samo promena fokusa misli nije dovoljna da se donesu važne odluke, ali to može da promeni ustaljeni koncept života i obrasce ponašanja. Emocije nam pomažu da rešavamo problem, ali i da donesemo važne odluke, u skladu sa našim vrednovanjem ili procenama događaja. Od toga zavisi čemu ćemo dati prednost i kakvu ćemo odluku doneti.

 

 

"Dva ključne stvari kojima možemo uticati na promenu svojih uverenja i emocija su da ništa ne shvatamo lično i da ne treba da donosimo zaključke unapred jer svako ima svoju perspektivu i nikada ne možete da znate zašto se neko ponaša na određeni način", savetuje Milica Stojiljković. Ona naglašava da je, međutim, veoma važno da misli i emocije osvestimo, da bismo uopšte mogli da promenimo njihov kvalitet. "Da bismo mogli da uočavamo kako mislimo i kako se osećamo, neophodno je da se umirimo, da se utišamo i pustimo da se procesi u našem telu, na fiziološkom i energetskom nivou odvijaju spontano.

 

 

Tek tada ćemo dozvoliti sebi da vidimo kakve su nam misli, da li haotično tutnje i ne možemo da ih zaustavimo ili su skladne i bezbrižne, da li osećamo radost ili tugu. Tek tada možemo raći da smo svesni svojih misli i osećanja i odrediti da li želimo mislima da menjamo fokus i osećanjima kvalitet. Istočnjačke škole će nam za negovanje unutrašnjeg mira ponuditi meditaciju, različite religije molitvu. U svakom slučaju, kao što postoje dan i noć, toplo i hladno, ne znači da ćemo uvek biti ushićeni, ali možemo ostati mirni i kada stvari ne idu tokom koji smo unapred predvideli", zaključuje sagovornica.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.