Da li je došao kraj naslednim bolestima ?


Objavljeno: 2017-11-06 21:36:00Novi način genetskog modifikovanja omogućava naučnicima da izbace problematične delove u genetskom kodu, što potencijalno znači da će čovečanstvo moći da se reši naslednih bolesti.


Foto: YouTube screenshot

 

Doktori bi mogli da naprave izmene u ljudskoj DNK i odstrane mutacije odgovorne za nasledne bolesti i stanja, od genetski urođenog slepila, preko anemije i metaboličkih porećaja, do cistične fibroze. Osim toga, mogle bi da budu upisane korisne mutacije.

 

Nova adaptacija "CRISPR-Cas9" omogućava menjanje pojedinačnih slova u parovima DNK koda i takođe može da menja pojedinačne nukleobazne parove RNK u ljudskim ćelijama. „Razvili smo novu mašinu, koja na efikasan i čist način može da ispravi mutacije u genomu živih ćelija.

 

 

Kada se ciljaju određeni delovi ljudske DNK, ova konverzija poništava mutacije povezane sa određenim bolestima“, objašnjava Dejvid Liju, hemijski biolog sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT) i Harvarda. Oko polovine ljudskih bolesti povezanih sa mutacijama svodi se na pogrešan raspored parova nukleobaza između adenina (A), citozina (C), guanina (G) i timina (T), koje zajedno čine DNK.


Izvor: rts
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.