Da li BCG vakcina štiti od virusa korona?


Objavljeno: 2020-04-11 10:18Dejstvo BSG vakcine u zaštiti od korona virusa tek treba da se naučno proverava, kaže epidemiolog Predrag Kon povodom navoda da je smrtnost od kovida 19 manja u zemljama u kojima se sprovodi imunizacija tom vakcinom.


Foto: Da li BCG štiti i od virusa korona?

Kada je reč o vakcini koja se daje kao zaštita od tuberkuloze, Kon ističe da je još nejasno kako ona povećava ćelijski imunitet, ali je primetio da se koronavirus najviše raširio u zemljama u kojima se, kaže, decenijama ne sprovodi BSG vakcinacija.

 

"BSG vakcina se daje pacijentima sa karcinomom bešike, ali nikom nije jasno kako ona deluje, a deluje. Zapažanje o tome da li štiti od kovida 19 tek će morati naučno da se proverava".

 

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da se oboleli od koronavirusa u Srbiji leče po terapijskim protokolima koji se koriste svugde u svetu i dobijaju sve lekove za koje se pokazalo da imaju najbolje efekte u lečenju zaraženih.

 

"Izrađene su tačne procedure i klinički terapijski protokoli i u salglasnosti sa vodećim svetskim vodičima kada je u pitanju terapija za kovid 19", rekla je dr Kisić Tepavčević.


Izvor: B92

Copyright © 2015-2021 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.