DNS se pozdravio sa Dodikom - Više nismo zajedno! (VIDEO)


Objavljeno: 2020-10-18 12:28 Demokratski narodni savez raskinuo koaliciju sa SNSD-om Milorada Dodika. Ovo je saopštio predsjednik DNS-a Nenad Nešić nakon sjednice Predsjedništva te stranke, koja je održana u Banjaluci.


Foto: DNS je raskinuo koaliciju sa SNSD-om na svim nivoimaNešić je rekao da DNS raskida i koalicioni sporazum koji je naparavljen sa SNSD-om za lokalne izbore.

- Predsjedništvo DNS je obavezalo poslanika ove stranke u Predstavničkom domu PS BiH da istupi iz kluba poslanika u kojem je do sada djelovao i da ubuduće djeluje u skladu sa odlukama organa stranke, štiteći interese Republike Srpske i srpskog naroda.

Klub poslanika DNS u NSRS ubuduće će djelovati, takođe, u skladu sa odlukama predsjednika i Predsjedništva stranke po svakom pitanju.

Takođe. se obavezuje i delegat u Domu naroda FBiH da istupi iz dosadašnje koalicije sa SNSD-om i da ubuduće djeluje na osnovu odluka organa stranke u interesu srpskog naroda.

Predsjedništvo DNS obavezalo je gradske i opštinske odbore da do 21. oktobra do 15 časova dostave prijedlog budućeg koalicionog djelovanja u svakoj lokalnoj zajednici na ovogodišnjim lokalnim izborima, o čemu će konačnu i obavezujuću odluku donijeti Predsjedništvo DNS-a.

Odluka Predsjedništva DNS-a donesena je jednoglasno.

Do pucanja koalicije između DNS-a i SNSD-a došlo je nakon odluke rukovodstva SNSD-a, koji su i najviši zvaničnici Republike Srpske, da "natjeraju" Nešića da podnese ostavku na mjesto v.d. direktora "Puteva" RS.

Podsjetimo da je SNSD i ranije po svom nahođenju smjenjivao kadrove DNS-a što su ovi do sada prećutno prelazili preko toga.

Nešić je u prethodnom periodu, koji je nedavno i izabran za predsjendika DNS-a u više navrata javno rekao da DNS hoće da bude partner a ne nečiji privjesak u koaliciji.

DNS je u koaliciji sa SNSD-om i SP Petra Đokića od 2006. godine.

 U obraćanju novinarima, prije odluke Predsjedništva DNS-a, Nešić je rekao da je na čelo DNS došao iz iskrenog uvjerenja da je političkom životu potrebna nova energija, nov impuls i drugačiji pristup.

"Politički život Republike Srpske traži normalnu političku konkurenciju i zdrava koaliciona partnerstva", kazao je nešić i naglasio da je DNS dao kljucan doprinos za zajedničke rezultate na izborima za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH iz SNSD-a.

"Kao odgovor DNS je dobio direktno miješanje u njene unutrašnje stvari, cijepanje stranke i udar na razvoj Prijedora blokadom funkcionisanja po svemu najbolje lokalne samouprave u Republici Srpskoj. U takvom stanju sam preuzeo DNS" podsjetio je Nešić i dodao:

"To je pratila obnova vitalnosti DNS, povratak njene stranačke strukture i punog jedinstva čija kruna je bila Skupština stranke".

Pred nas je, kaže Nešić, stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije.

"Takvoj politici je došao kraj. Građani Republike Srpske zaslužuju pošteniji i odgovorniji odnos prema njihovom interesu i zaslužuju promjene u načinu na koji politika ovdje funkcioniše", kazao je Nešić.


Izvor: RTV BN

Copyright © 2015-2022 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.