DNK TEST: Svaki peti Crnogorac nije otac svog deteta!


Objavljeno: 2017-02-23 13:49:00Svaka peta analiza DNK u Crnoj Gori negira očinstvo, odnosno dokazuje da pretpostavljena osoba nije otac deteta, pišu podgoričke „Vijesti“. To je, prema rečima direktora Poliklinike „Filipović“ Mladena Filipovića, i statistika drugih evropskih zemalja.


Foto: DNK

Mogućnost analize, odnosno otvaranja humanog DNK genoma, ističe Filipović, pruža mogućnost širokog polja korišćenja dobijenih podataka u medicini.

 

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, Dan Leig, predstavnik laboratorije „DNK dijagnostik centar“, Ana Filipović, zastupnica DDC za Crnu Goru i Srbiju i dr Mladen Filipović, saradnik DDC u Crnoj Gori, razjasnili su brojne dileme u vezi sa utvrđivanjem očinstva DNK analizom.

Tvrde da je to testiranje jednostavno, gotovo stoprocentno pouzdano, te da je moguće utvrditi očinstvo i pre nego što se beba rodi, bez opasnosti za majku ili plod.

Posebno je zanimljivo, ističe dr Filipović, statistički podaci laboratorije „DNK dijagnostik centar“ za Crnu Goru govore da je njihov svaki peti DNK test bio negativan, odnosno da je svaki peti otac zapravo neko drugi.


Izvor: TV Vijesti
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.