DA SAČUVATE ZDRAVLJE: Ovako se vrši VELIKA NUŽDA!


Objavljeno: 2017-02-13 13:25:00Sa medicinske tačke gledišta, naši stari koji su koristili čučavac umesto šolje, imali su mnogo bolje uslove nego mi danas! Naši stari koji su živeli na selu nisu imali moderna kupatila kakva mi danas koristimo.


Foto: Dreamstime

U najboljem slučaju, imali su poljski wc sa čučavcem, koji vam verovatno izaziva osećaj neverovatne neudobnosti ili čak gađenja. Ali, sa medicinske tačke gledišta, oni su imali mnogo bolje uslove nego mi danas!

 

Reč je o naučnom dokazu da je sedenje pod uglom koji zahteva oblik i visina wc šolje zapravo najgori način vršenja nužde, koji u nekim slučajevima može da izazove i rak debelog creva!

 

 

Naime, pod uglom od 90 stepeni, koji naše noge zauzimaju dok sedimo na šolji, debelo crevo je pod velikim pritiskom, a pražnjenje otežano ili čak blokirano, pa može da se javi zatvor, hemoroidi i sindrom nervoznih creva.

 

Ali, pod uglom od 35 stepeni, kako to izgleda kada koristite čučavac, dobija se najprirodniji i najlakši položaj.

 

Naravno, ne morate da bacite wc šolju i ugradite čučavac u toalet - dovoljno je da tokom pražnjenja creva ispred wc šolje postavite malu stolicu na koju ćete podići noge, kao što je prikazano u videu:

 


Izvor: Zdravlje
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.