Crevna flora poboljšava terapije protiv raka


Objavljeno: 2017-11-06 21:27:00Bakterije koje žive u dubinama crevnog sistema utiču na to da li će se tumori smanjivati tokom terapije, navode francuski i američki istraživači. Dve studije, objavljene u časopisu Science, povezale su određene vrste i opštu raznolikost crevne flore sa efektivnošću lekova za imunoterapiju.


Foto: YouTube screenshot

Stručnjaci su opisali rezultate kao fascinantne i smatraju da su veoma obećavajući. Naša tela su dom milijardama mikroorganizama i naš međusobni odnos je mnogo složeniji od onog kada dobijemo infekcije. Ukupna telesna flora je uključena u brojne procese, poput varenja, zaštite od infekcija i regulisanja imunog sistema.

 

 

 

Obe studije sprovedene su na pacijentima koji primaju imunoterapiju, kojoj je cilj da ojača odbrambene sposobnosti tela kako bi se borilo protiv tumora. Terapija nije uspešna kod svih pacijenata, ali je kod određenog broja pokazala izuzetno dobre rezultate, lečeći čak i kancer u terminalnoj fazi. Jedno od istraživanja, urađeno u Centru za istraživanje raka „Gustav Rusi“ kod Pariza, obuhvatalo je 249 pacijenata sa kancerima pluća ili bubrega.

 

Rezultati su pokazali da su oni koji su pili antibiotike, poput onih za zubne infekcije, oštetili svoju crevnu floru, a imunoterapija je imala manje učinka. Jedna vrsta bakterije, Akkermansia muciniphila, nalazila se kod 69 odsto pacijenata koji su dobro reagovali na terapiju. Pojačavajući broj Akkermansia muciniphila kod miševa pospešilo je reakciju na imunoterapiju. U međuvremenu, u Centru za borbu protiv raka „Anderson“ na Univerzitetu „Teksas“, 112 pacijenata sa naprednim oblikom melanoma podvrgnuti su imunoterapiji, a oni koji su imali bogatiju i raznovrsniju crevnu floru po pravilu su bolje reagovali.


Izvor: rts
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.