Britanac oslepeo nakon seksa!


Objavljeno: 2017-11-23 15:39:00Jedan neimenovani 29-godišnji britanac je morao hitno u bolnicu jer je nakon žestokog seksa izgubio vid na jedno oko...


Foto: pinkm

Inače, intenzivan seksualni odnos može dovesti i do gubitka pamćenja u slučaju kada se, zbog napetosti u mišićima i zadržavanja daha, privremeno prekine dotok krvi u središnji deo mozga.

 

Lekari su zaključili da je došlo do tzv. Valsalva manevra, tj. određene kombinacije napetosti u abdominalnim mišićima i zadržavanja daha - tada se stvara pritisak na zatvoreni dušnik i pritisak u grudima raste. Taj pritisak rezultirao je pucanjem krvne žile u očima!

 

Svoje iskustvo lekari su objavili na portalu "British Medical Journal" i tamo su priznali da je dijagnoza u početku bila malo nejasna pa su rekli muškarcu da dođe tri dana kasnije na posmatranje.

 

Tada su pacijentu postavili pitanja o seksualnoj aktivnosti. "Priznao je kako je veče pre pojave simptoma imao snažan seksualni odnos. To je dovelo do dijagnoze" postkoitalna Valsalva retinopatija. To je stanje koje se samo rešava - stoji u njihovoj objavi.

 

Hematolozi su dodali kako Valsalva manevar može dovesti i do gubitka pamćenja jer se privremeno može prekinuti dotok krvi u središnji deo mozga. To se dogodi kod jednog čoveka na njih 10.000.


Izvor: zanimljivostidana.com
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.