Briga o unucima produžava život


Objavljeno: 2018-03-21 21:30:00Možda je reč o dodatnoj vežbi, o mentalnom izazovu ili jednostavno o psihološkom učinku, ali starije osobe koje provode mnogo vremena sa svojim unucima boljeg su zdravlja i duže žive, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje nemačkih naučnika.


Foto: YouTube screenshot

 

Psiholog Ralf Hertvig i njegovi kolege sa berlinskog Instituta "Maks Plank" proučili su podatke iz Ankete o starenju u sklopu koje je, u razdoblju od 1990. do 1993. godine, ispitano više od 500 osoba starijih od 70 godina, a podaci su praćeni do 2009. godine. Oni su ustanovili da je polovina deka i baka, koji su povremeno brinuli o unucima, bilo živo i 10 godina nakon prvog razgovora, a oni koji to nisu upražnjavali, kao i oni koji nisu imali unučadi, umrli su u predstojećih pet godina.

 

 

"Ipak, pogrešno je zaključiti da ćete, ako se više budete angažovali na čuvanju unuka, duže živeti", upozorio je Hertvig. Rezultati ranijih studija, koje su pratile dedove i bake koji su bili zaduženi za celodnevno čuvanje unuka, pokazali su da je takav zadatak za njih bio vrlo stresan i iscrpljujući. "Potrebno je pronaći zlatnu sredinu", kaže Hertvig, dodajući da bi trebalo slušati unutrašnji glas, i dodaje: "Očekivanje bilo čega bi zauzvrat moglo bi vrlo brzo da rezultira frustracijom, ako ne usledi neka vrsta pohvale." Direktor nemačkog Nacionalnog udruženja starijih osoba (DSL) Erhard Hakler, koji je i sam deda, kaže da ga povremena briga o unucima održava mentalno i fizički zdravijim.

 

 

"Jednostavno učestvujete u svemu, bez obzira na to je li reč o društvenoj igri ili odlasku na bazen. Jer, bez unuka to verovatno ne biste ni činili", ističe on. On, istovremeno, ističe da nema ničega neobičnog u tome što niko od deka i baka ne želi da bude "bejbi siter" 24 sata dnevno, i kaže da to treba jasno da se istakne na samom početku.

 

 

"Svojoj deci možete da kažete: Volimo svoje unuke, ali podizali smo vas i sad nam treba malo slobodnog vremena za nas same", predlaže Hakler. Međutim, i osobe bez unuka koje su angažovane u raznim društvenim dešavanjima imaju duži životni vek.

 

 

 

"Za dobar i kvalitetan život najvažnije je osećati se potrebnim", kaže Kristof Englert, naučnik sa Instituta za starenje Lajbnic u Jeni. "U procesu starenja važno je osećati se cenjenim i potrebnim i imati osećaj vrednosti, bez obzira na to da li vas ispunjava čuvanje unuka ili neki drugi angažman", zaključuje Englert.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.