Bolno stanje koje ne smemo ignorisati


Objavljeno: 2018-04-27 15:43:00Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom spomenu izazivaju nelagodu.Jedan od najčešćih zdravstvenih problema u mlađoj populaciji su hemoroidi, neprijatna pojava uzrokovana savremenim načinom života.


Foto: YouTube screenshot

Šta su hemoroidi i šta ih uzrokuje?

 

Spužvasti jastuci u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog kanala. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasledne sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

 

Simptomi koje ne smete ignorisati

 

Hrkanje, osećaj unutrašnjeg pritiska, bolni otok, čvorovi i posledično krvarenje su prvi simptomi koji ukazuju na pojavu hemoroida. Ne smete ih ignorisati nego se morate konsultovati sa svojim doktorom oko pravilne metode lečenja, a ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana - postoji verovatnoća da to uopšte nisi hemoroidi. To mogu biti razlozi koji ukazuju na Hronovu bolest, autoimunu inflamatornu bolest digestivnog sistema. U tom slučaju kontaktirajte gastroenterologa da izvršite sve neophodne testove i uklonite sumnju u vezi sa ovim zdravstvenim problemom.

 

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi

 

Spoljašnji su postavljeni duž ivica anusa i prekriveni vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, pojavljuje se otok na izlazu iz analnog kanala, a osećaj je prisutna kao teška i bolna izraslina. Krvare samo puknu i obično se povlače nakon terapije. Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa i manifestuju se kroz krvarenje i udubljenja koja se javljaju prilikom pražnjenja. Postaju nezgodni ukoliko se uklješte i ne mogu da se vrate u analni kanal što izaziva teške bolove i krvarenje.

 

Terapija i prevencija

 

O ovoj bolnoj nelagodnosti muškarci i žene nerado govore, a čak više od 60 procenata ljudi ima problema sa hemoroidima. Kod učestalih problema sa hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, efikasno pomaže promena stila života – ishrana bogata vlaknima, fizička aktivnost i što manje napora pri vršenju velike nužde.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.