Beba koja je težila 400 grama izborila se za život


Objavljeno: 2018-01-14 21:19:00Beba Manuši, koja je pri rođenju težila samo 400 grama i bila duga 21 centimetar, nakon više od šest meseci otpuštena je iz dečije bolinice u Indiji kući pošto je struktura njenog mozga normalna i oči joj se razvijaju kako treba.


Foto: YouTube screenshot

 

Manuši je najmanje novorođenče u Aziji i jedna od najmanjih beba na svetu. Rođena je 15. juna, carskim rezom, nakon što je njenoj majci u 28. nedelji trudnoće naglo skočio pritisak. Navodi se da je devojčica rođena sa nedovoljno razvijenim plućima i nije odmah mogla samostalno da diše.

 

 

Njena koža bila je pretanka, organi nerazvijeni, a njena minijaturna stopala bila su manja od očevog prsta. Šanse da preživi bile su minimalne, ali je Manuši ubrzo počela da dobija na težini. "Ona je naše čudo. Borila se i borila, iako nije imala šanse i uspela je", rekla je njena majka Sita.

 

 

Navodi se da u Indiji i Južnoj Aziji ranije nije zabeleženo preživljavanje tako male bebe. "Kada je rođena nismo znali šta da očekujemo. Borila se da diše, pa smo je odmah stavili na respirator kako bi proširili njena nerazvijena pluća. Njena creva nisu bila dobro razvijena pa nismo mogli da je adekvatno hranimo", rekao je neonatolog i direktor bolnice Sunil Džanged.

 

 

Nakon sedam nedelja počeli su da je hrane mlekom, a 210 dana kasnije otpuštena je iz dečije bolnice. Lekari kažu da je struktura njenog mozga normalna i da joj se oči razvijaju kako treba. "Odlučili smo da spasimo život bebe i pružili smo joj potrebnu zaštitu jer smo hteli da pošaljemo poruku svetu da žensko dete mora da bude zaštićeno.

 

 

U državi kao što je Radžastan u kojoj je čedomorstvo ženske dece često, morali smo da napravimo korak kako bismo sprečili tu groznu praksu", rekao je Džanged. Najmanja beba ikad preživela je Emilija Grabarčik koja je rođena 2015. godine u Nemačkoj, a pri rođenju je težila samo 229 grama.


Izvor: B92
Copyright © 2015-2019 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.