BUDUĆNOST: Mobilne uređaje napajaće ZNOJ ljudi!


Objavljeno: 2020-07-24 10:44Neki naučnici predviđaju da bi znoj koji stvaramo tokom treniranja jednog dana mogao da napaja električne automobile i bicikle.


Foto: Znoj ljudi mogao bi zamijeniti klasične baterije!

Na horizontu je nova generacija uređaja koje će napajati ljudski znoj umesto elektrolita u baterijama, što bi moglo drastično da smanji štetni elektronski otpad, piše Daily Mail.

 

Naučnici u Škotskoj razvili su fleksibilni superkondenzator napravljen od poliesterske tkanine koja se omota oko ruke tokom treninga.

 

Pozitivni i negativni joni u znoju čoveka tako dolaze na površinu tkanine i uzrokuju reakciju koja stvara energiju. Naučnici tvrde da se uređaj može u potpunosti napuniti sa samo 20 mikrolitara znoja (manje od pola kapi).

 

Mnogi su uvereni da bi vežbanjem, odnosno znojenjem u bližoj budućnosti mogli da se napajaju drugi elektronski uređaji, poput vozila.


Alternativa baterijama

 

Tehnologija koju napaja znoj mogla bi zamieniti baterije koje su ograničavale prenosivost zbog problema poput pregrevanja. Osim toga, toksični elektroliti u baterijama mogu ispustiti štetne hemikalije u atmosferu ili prodreti u podzemne vode, čime štete životinjama i biljkama.

 

Baterije su jeftinije i ima ih više nego ikada pre, ali često su izrađene od neodrživih materijala koji štetno deluju na okolinu. Što se tiče uređaja, mogu se oštetiti i proliti toksičnu tečnost na kožu ljudi.

 

“Ono što smo uspeli da dokažemo po prvi put je to da je znoj sjajna prilika da se u potpunosti rešimo toksičnih materijala, uz izvrsne performanse punjenja i pražnjenja”, objasnio je profesor Ravinder Dahiya sa Univerziteta u Glasgovu.

 

 

Sportski satovi i nosivi uređaji postaju sve popularniji pa se stvara mogućnost ekološki prihvatljivije metode generisanja održive energije. Profesor dodaje da bi se na taj način u budućnosti pokretala električna vozila i bicikla, kod kojih bi tečnost slična znoju zamenila ljudski znoj.

 

Učesnici u eksperimentu trčali su po pokretnoj traci i u prirodi dok su nosili komad tkanine oko ruke. Oznojili su se toliko da su uređaju omogućili generisanje 10 milivata snage, što je dovoljno za napajanje nekoliko LED svetiljki.


Izvor: NovostiCopyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.